Boros Anita építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár szeptember 30-án online díjátadón értékelte az "Egyszer használatos műanyagok kreatív felhasználása" című pályázatra benyújtott alkotásokat.

Az államtitkár beszédében kiemelte, hogy sok újszerű, hasznos, és esztétikus mű született.

Boros Anita emlékeztetett, hogy mind a világban, mind Magyarországon egyértelmű célkitűzés az egyszer használatos műanyag termékek forgalmának korlátozása, illetve a már létező műanyag termékek kreatív, ötletes újrahasznosítása annak érdekében, hogy azok ne hulladékként szennyezzék a környezetet. Ezért hirdették meg ezt a pályázatot is.

Az államtitkár elmondta, hogy a pályázók körébe bevonták a 18 év alatti korosztályt is, mert fontosnak tartják,  a legfiatalabbak is halljanak arról, hogy a fenntarthatóságért küzdeni fontos és nemes feladat, így azt reményeik szerint majd felnőttként is támogatni fogják.

Az államtitkár ismertette: a 18 év alattiak közül a 3. helyezést Peresztegi Mirkó „Kupak memória” című alkotása érte el, amely egy tejes kupakok felhasználásával készített memóriajáték. A 2. helyezett Kádár Adrienn Diána lett „Poli baba” című alkotásával, ami polisztirol doboz felhasználásával készült.

Magyar Levente, „Kokárda” című alkotásával érte el a kategória első helyezését. A pályázó két sütőpapír közé helyezett megolvasztott műanyag kupak segítségével készített kokárdát.

A 18 év feletti pályázók közül a 3. helyezett Pintér Attila „Kempingszék párna” című alkotása lett. A díjazott mű nejlonzacskók csíkokra vágása után szövőkereten készült el. A 2. helyezést Sugár Fanni „Tükörszirom” című alkotása kapta, amelyhez kanalak nyeleit használta fel. A kategória a főnyereményét Kozalek Petra „Használd többször” című alkotása kapta. A díjnyertes mű ezúttal egy nejlonzacskókból horgolt táska volt.

Az államtitkár gratulált a nyerteseknek, és további eredményes ötletelést, minél több újrafelhasználást és újrahasznosítást kívánt a résztvevőknek.

A díjazott alkotások ide kattintva érhetőek el.

(ITM Kommunikáció)