„Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által finanszírozott, országszerte 138 JOGpontban elérhető munkaügyi tanácsadás hasznosan támogatja a jogszerű foglalkoztatást Magyarországon. Az ingyenes lehetőséggel a tavaly májusi indulás óta már több mint 50 ezren éltek” – mondta Bodó Sándor. Az ITM foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára közölte, a program révén egy országos egyeztetési, békéltetési, közvetítői, tanácsadási és döntőbírói szolgáltatási hálózat is létrejön, amely a kollektív szintű munkaügyi jogviták megelőzésében és rendezésében segít.

A Jogszerű foglalkoztatást célzó szolgáltatásnyújtás támogatása c. projektben 138 JOGpontot hoztak létre a konvergencia régiókban. A jogsegélyszolgálatot munkavállalói és munkáltatói érdekképviseleti szervezetek működtetik.

A JOGpontokon személyre szabott jogi tanácsadás vehető igénybe munkajogi, társadalombiztosítási jogi, munkavállalással, alkalmazással és vállalkozóvá válással összefüggő, adójogi területeken felmerülő konkrét esetek, kérdések megoldására, a szükséges iratok igénylésére, azok kitöltésére.

A statisztikák szerint az esetek döntő többségében személyre szabott és tájékoztató jellegű tanácsadást igényeltek az ügyfelek. A jogesetek közel kétharmada munkajogi, mintegy ötöde társadalombiztosítási problémákkal kapcsolatos. Az érdeklődök kétharmada személyesen keresi fel a JOGpontokat, a többiek jellemzően telefonon kérnek segítséget.

Vitarendezés okán 2020 szeptemberéig összesen 41 kérelmet nyújtottak be vitarendezés okán, tízből hat esetben szakszervezetek, érdekképviseleti szövetségek. A kérelmezők döntő részben tanácsadásra tartottak igényt.

A jogszerű foglalkoztatás elősegítése is azt a kormányzati célt szolgálja, hogy minél többen dolgozzanak Magyarországon. Az erős létbiztonságot és javuló életminőséget megalapozó munkavégzést a támogató szabályozási környezet mellett a tartós hazai bérnövekedés is vonzóbbá teszi – emelte ki Bodó Sándor.

A 2021 végéig tartó projekttel kapcsolatos további információk és elérhetőségek a JOGpontok hivatalos weboldalán találhatók.

(ITM Kommunikáció)