A mikro-, kis- és középvállalkozások számára ad támogatást a megújuláshoz és a versenyképesség megőrzéséhez a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) ingyenes, digitális platformon megvalósuló üzletfejlesztési képzése, amelynek indításával az egyetemet az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) bízta meg.

György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a képzésről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy Magyarországon tíz éve munkahely- és tudásalapú társadalmat és gazdaságot építenek, és ettől a koronavírus-válság kezelésekor sem térnek el.

A MOME a tervek szerint jövőre ismét meghirdeti a jelenleg már futó képzést, amely hozzájárul a szaktárca törekvéseihez, miszerint azoknak akiknek átmenetileg csökken a munkaterhelésük olyan képzéseket biztosítsanak, amellyel tartósan tudják növelni a hozzáadott érték termelő képességüket, vagyis meg tudják őrizni és erősíteni a náluk dolgozók munkahelyeit.

Fülöp József, az egyetem rektora elmondta, a MOME Design Kompetencia Központja célkitűzése, hogy a dizájnon alapuló és egyre szélesebben értelmezhető eszközrendszerében segítse a közép- és kisvállalkozókat Magyarországon abban, hogy saját termékeiket, magasabb hozzáadott értékű szolgáltatásaikat minél hatékonyabban tudják a piacra vinni.

Tornyánszki Éva, a képzés szakmai vezetője pedig azt emelte ki, hogy a Design az üzletben 1.0 a válsághelyzetre, a megváltozott világra reflektál, hiszen egy kkv-nak rugalmasan, kreatív problémamegoldó attitűddel kell hozzáállnia. A képzés olyan kompetenciákat fejleszt, mint a design gondolkodás elsajátítása, a kreatív innovációs stratégiák, illetve fejleszthetik a kkv-k vizuális kommunikációs készségeiket is.

A tanfolyamot július 1-jén hirdették meg és szeptember 28-án több mint 70 emberrel indították el, a jelentkezők száma meghaladta a százat. A nagy érdeklődésnek köszönhetően 2021. januárjában tervezik a képzés újraindítását.

A jelentkezők 90 százaléka a szolgáltató szektorból került ki, 70 százalékuk mikrovállalkozás, 12 százalékban kis- és 17 százalékban középvállalkozó. Többségük valamilyen problémát szeretne megoldani a vállalkozásban vagy terméket, szolgáltatást fejlesztene. Az online tananyag 90 százalékban hanganyag, amely praktikus az elfoglalt kkv-k számára - tette hozzá.

A képzésről bővebb információ a https://open.mome.hu/design-az-uzletben/ honlapon érhető el.

(MTI)