A kormány álláspontja az, hogy a koronavírus-járvány második hullámában Magyarországnak és így a Tanítsunk Magyarországért elnevezésű mentorprogramnak is működnie kell - hangoztatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

György László azt mondta, minden szükséges intézkedést megtettek, hogy szavatolni tudják a résztvevők biztonságát.

Ebben a félévben 580 mentorjelölttel számoltak, ezzel szemben 650-en jelentkeztek az érintett egyetemekről.

Ősztől 377 mentor foglalkozik 1639 hetedik és nyolcadik osztályos általános iskolás mentorálttal ötvennyolc olyan kistelepülésen, amely távol esik a munkahelyektől és a tanulási lehetőségektől - közölte az államtitkár.

A jelenlegi helyzetben minden mentort tesztelnek a koronavírusra. Csak ennek negatív eredménye esetén kezdheti meg a tevékenységét az egyetemista.

Az összes mentor kézikönyvet kap, ebben hasznos tanácsokat gyűjtöttek össze a járvány idejére a protokollok betartására.

György László sikeresnek ítélte a tavaszi félévben alkalmazott távmentorálást. Akkor ugyanis nem volt lehetőség személyes találkozókra - jegyezte meg. Közölte, hogy a leghátrányosabb helyzetű településeken élő mentoráltak 90 százaléka rendelkezett a távoktatáshoz szükséges digitális eszközökkel. A többieknek 95 laptopot adnak át szeptember végén, hogy ők se maradjanak ki a programból, ha újra bevezetnék a távmentorálást.

Fentieken túl, minden mentor és mentorált maszkot, valamint kézfertőtlenítőt kap - sorolta az intézkedéseket az államtitkár.

A programot azért indították útjára 2018 novemberében, mert azokat a hátrányos kistelepülésen élő tanulókat is segíteni akarják, akik a munka- és a továbbtanulási lehetőségektől messze élnek, ugyanakkor céljuk, hogy az általános iskola elvégzése után továbbtanuljanak. Egy mentornak általában négy mentoráltja van.

(MTI)