Hazai vállalkozások képviselői osztották meg tapasztalataikat az egészségügyi védekezést támogató Vállalati Fehér Könyv alkalmazhatóságáról és ismertették a munkavállalók egészségét védő eddigi intézkedéseiket a Vállalati Fehér Könyv első tapasztalatai címmel megrendezett kétnyelvű online konferencián 2020. október 14-én.

„Az, hogy Magyarországnak a koronavírus-járvány ellenére működnie kell, azt is jelenti, hogy a vállalkozásoknak is működniük kell Magyarországon. Gazdaságstratégiai szempontból tehát kulcsfontosságú, hogy minden vállalkozás tisztában legyen a munkavállalók egészségének megóvásához szükséges tudással. Ezért készítettük el a Vállalati Fehér Könyvet, most pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy ez mennyiben segítette a vállalkozásokat a gyakorlati védekezésben, illetve, hogy milyen további intézkedéseket tettek a cégek önállóan, amelyek megosztása segítséget jelenthet más vállalkozásoknak is” – mondta el megnyitó beszédében György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Az eseményen három magyar kis- és középvállalkozás: a tiszaújvárosi Inno-Comp Kft., a miskolci gépipari gyártó vállalkozás, a Fux Zrt., valamint a feldolgozóipari Kecskeméti Konzervgyár képviselői egyetértettek abban, hogy a kiadvány a gyakorlatban használható javaslatokkal segítette őket a koronavírus-járvány második hullámára való felkészülésben.

A könyvről ismertették tapasztalataikat a törökszentmiklósi mezőgépgyártó nagyvállalat, a Claas Hungária Kft., a budapesti ipari gázgyártó Linde Gáz Magyarország Zrt. és a fejér megyei fémipari vállalkozás, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary vezető munkatársai is. A nemzetközi színtéren is jelentős vállalatok maguk is átfogó cselekvési tervet dolgoztak ki munkavállalóik egészségének biztosítása és működésük fenntartása érdekében, ugyanakkor örömmel fogadták, a kiadványt, amelyet a nemzetközi trendeket és fő megállapításokat is figyelembe vevő, hasznos útmutatóként jellemeztek.

A konferencia célja az Innovációs és Technológiai Minisztérium által készített, a vállalkozások egészségügyi védekezését szolgáló kiadvány első tapasztalatainak megvitatása, a piaci szereplők véleményének megismerése, valamint a hazai vállalatok jól alkalmazható gyakorlatainak bemutatása volt.

A Vállalati Fehér Könyv magyar és angol nyelven az alábbi honlapon érhető el: https://vali.ifka.hu/hu/article/919; https://vali.ifka.hu/medias/85/corporate_white_book.pdf

(ITM Kommunikáció)