Társadalmi egyeztetés kezdődött a divat- és designipari vállalkozásokat támogató, 10 milliárd forint keretösszegű pályázatról, az előminősítésre a jelentkezők november 16-tól regisztrálhatnak - mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

György László hangsúlyozta: a divat- és designipar nem luxus, csaknem 100 ezer embernek ad munkát, arányaiban az egyik legnagyobb exportkapacitással rendelkező ágazat, amelyben jelentős fejlődési potenciál van. Mint mondta, a felhívásra mikro-, kis- és középvállalkozások jelentkezhetnek, a pályázat a modern üzleti és termelési kihívásokhoz történő alkalmazkodást segítő fejlesztéseket támogatja.

A központi régióban 3 milliárd forint, az ország többi régiójában együttesen 7 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás összege 5 millió és 150 millió forint között lehet, ez egyebek mellett új eszközök, gépek beszerzésére, gyártási licenc, know-how és immateriális javak beszerzésére, ingatlanfejlesztésre, az információs technológia fejlesztésére, iparjogvédelmi tanácsadásra, marketingtevékenységre és tanácsadásra, valamint részben bérköltségekre is fordítható - ismertette.

György László kiemelte, hogy az előleg mértéke 100 százalékos, a támogatást elnyerők azonnal hozzájutnak a finanszírozási forráshoz. A támogatás feltételesen visszatérítendő, a pályázati felhívásban előírtakat teljesítő vállalkozásoknak vissza nem térítendő lehet.

A konstrukció részletein a 10 napos társadalmi egyeztetés eredményeképpen még módosíthatnak, a 10 milliárdos keretösszeg nem változik - tette hozzá.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány miatt a legfontosabb feladat továbbra is az emberek életének és egészségének védelme, ugyanakkor a magyar gazdaságnak működnie kell. Felidézte a kormány ígéretét, amely szerint ahány munkahelyet a vírus tönkretesz, annyi újat hoznak létre. Mint mondta, rövid távon sikeres volt a gazdaságvédelmi akcióterv.

Az augusztusi adatok alapján a foglalkoztatottak száma meghaladta a 4,5 milliót, csak 18 ezerrel volt kevesebb, mint tavaly augusztusban, de 780 ezerrel több, mint tíz éve ugyanebben a hónapban. Az augusztusi ipari termelés csak 0,2 százalékkal maradt el a tavaly augusztusitól, az ipar megrendelésállománya mintegy 8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit - mondta.

A kormány továbbra is támogatja azokat az ágazatokat, amelyek a leginkább hozzájárulnak a nemzetgazdaság fejlődéséhez és magas hozzáadott értékű munkahelyek létrejöttéhez - jelezte György László. Példaként említette, hogy az egészségipari, a zöldgazdasági vagy az élelmiszeripari fejlesztéseket célzó támogatások sorába tartozik a divat- és designipari vállalkozásokat támogató pályázat is.

Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezérigazgatója elmondta: csaknem 3000 aktívan exportáló hazai divat- és designipari vállalkozás van, tavaly az ágazat teljes bevételének 81 százaléka származott exportból.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a szektor szereplői a nemzetközi piacokon is megállják a helyüket; ahhoz, hogy a világjárvány okozta kihívások után is felvegyék a versenyt a tőkeerős nemzetközi szereplőkkel, magas szintű technológiai fejlesztésekre van szükségük. Ezért kiemelt jelentőségűnek nevezte a pályázatot, amely hozzájárul a divat- és designipari vállalkozások jövedelem- és munkahelyteremtő képességének megőrzéséhez.

(MTI)