Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a nyári időszakban is kiemelt figyelmet fordít a családok biztonságára. A fogyasztóvédelmi hatóság az elmúlt években folyamatosan ellenőrizte a kalandparkokat. A rendszeres jelenlétnek köszönhetően két év alatt 23 százalékkal csökkent a feltárt jogsértések száma.

Az ITM által elrendelt vizsgálat keretében a megyeszékhely szerinti járási hivatalok munkatársai a nyári idegenforgalmi főszezon kezdete előtt 81 kalandparkban összesen 264 pályát ellenőriztek. Az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak 21 helyszínen működő 82 berendezés nem felelt meg.

A látogatók biztonsága érdekében az ellenőrzéseket követően két kalandparkot be is kellett zárni, ezek egyike azóta kijavította a hibát, és ismét kinyithatott. A hatóság ezen felül 38 eszköz használatát tiltotta meg, amelyek közül 35 esetében a hiányosságokat már pótolták.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem minden évben rendszeresen és kiemelten ellenőrzi a kalandparkok működési feltételeit. A hatóság évről évre egyre kevesebb hiányosságot talál, az újonnan kialakított pályák esetében azonban folyamatosan akad tennivaló. Az ellenőrzések célja, hogy az üzemeltetők megfeleljenek a biztonságos üzemeltetés feltételeinek és fokozottan figyeljenek az előírások betartására.”

A fogyasztóvédelmi hatóság által lefolytatott vizsgálat a berendezések megfelelőségi tanúsítványainak meglétére, a terhelhetőség feltüntetésére, a kezelő személyzet biztonságos működtetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére, a berendezések adattábláin feltüntetendő jelölésekre, az üzemeltetési napló szabályos vezetésére terjed ki. A kalandparki eszközök műszaki állapotának vizsgálatát az erre kijelölt tanúsító szervezetek végzik.

Az ellenőrzések célja, hogy a fogyasztóvédelem a kalandparkokban is aktív jelenléttel szolgálja a magyar családok, gyermekek védelmét és biztonságát.

(Innovációs és Technológiai Minisztérium)