A Magyarországi Mesterséges Intelligencia Koalíció 2018. október 9-én alakult meg 78 nemzetközi és hazai cég, egyetemek, tudományos műhelyek, szakmai és közigazgatási szervezetek részvételével. A Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kezdeményezésére létrejött MI Koalíció célja, hogy Magyarország a mesterséges intelligencia fejlesztések és alkalmazások terén az európai élvonalba kerüljön, és a nemzetközi MI közösség fontos tagjává váljon.

A mára csaknem 200 tagot számláló MI koalíció a hazai digitális szektor egyik vezető eseményén, az Infotér Konferencián mutatta be az újonnan kidolgozott Mesterséges Intelligencia Akciótervet, melynek keretében új kutatóközpont- és adatvagyon-ügynökség jön létre.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a rendezvényen bejelentette: várhatóan jövő év elejére készül el a mesterséges intelligencia országstratégia, melynek megszületésével az ország versenyképessége új alapokra helyeződik. A tárcavezető hozzátette: az MI akcióterv kiemelt céljai közé tartozik a mesterséges intelligencia jelentőségének tudatosítása a társadalmon belül, a megfelelő intézmények létrehozása és működtetése, mint például a kutatási terepként működő Kiválósági Központ életre hívása 2020-ban.

Jakab Roland, az MI koalíció elnöke kiemelte: A mesterséges intelligencia akcióterv részeként tudatosító kampányok indulnak, a tervek szerint egymillió emberhez jutnak el a mesterséges intelligenciával kapcsolatos alapfogalmak, százezer embernek pedig mesterséges intelligencia alapkurzust biztosítanak.

Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára az adatvagyon ügynökségről elmondta: az ügynökség azzal a céllal jön létre, hogy fölkészítse arra a szerveket, az adatgazdákat, akiknél az adat van, hogy milyen módon tudja ezeket az adatokat anonimizáltan, megfelelő formában átadni. Nagyon fontos eleme ennek, hogy milyen áron teszi ezt. A következő időszakban a szabályozásban az egyik legfontosabb kérdés az lesz, hogy mi az, amit ingyen, és mi az, amit pénzért adhatunk.

(ITM)