Több, pénteken induló budapesti járatát is törölnie kellett a Ryanairnek pilótáik európai szintű munkabeszüntetése miatt. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az érintett utasok kellemetlenségeinek enyhítésére az alábbiakban összefoglalja az ezzel kapcsolatos, legfontosabb információkat és tanácsokat.

A Ryanair légitársaság a svéd, ír, holland, belga és német pilótáinak sztrájkja miatt az összesen 2400 pénteki járatából már több mint 400 járatot törölni kényszerült. Ez a magyarországi járatokat is érinti: a Budapest Airport járatinformációs rendszere szerint pénteken reggel nem indul a 196-os járat Berlinbe, a 219-es Nürnbergbe, illetve a 20:20-kor induló 8415-ös járat Brüsszel-Charleroi-ra.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium felhívja az utazni szándékozókat, hogy folyamatosan kísérjék figyelemmel a Ryanair légitársaság honlapját, illetve telefonos applikációját, ahol az egyes járatokkal kapcsolatos friss információkat megtalálhatják.

Az utasoknak fontos tudniuk, hogy nem jár kártalanítás, ha a járattörlést rendkívüli (valamilyen előre nem látható és elháríthatatlan) körülmény okozta. Azt, hogy a sztrájk rendkívüli körülménynek minősül-e, a tagállami hatóságok eljárásuk során állapítják meg. Ennek kivizsgálását és elbírálását az utasok a járat indulása szerinti ország végrehajtó hatóságainál kezdeményezhetik. Magyarországról induló járatnál a Fővárosi Kormányhivatal V. Kerületi Hivatala a kompetens.

Emellett a magyar utasok a járattörlésekkel kapcsolatban felmerült költségeik megtérítése érdekében az Innovációs és Technológiai Minisztérium szervezetében működő Európai Fogyasztói Központhoz is fordulhatnak, amennyiben a Ryanair előzetesen nem rendezi panaszukat.

További jó tanácsok járattörlés esetén: http://fogyasztovedelem.kormany.hu/node/32794

(Innovációs és Technológiai Minisztérium, Kommunikációs Főosztály)