Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma idén januárban folyó áron 945 milliárd forint volt. A 2016 első hónapjában mért adatot ez a teljesítmény szinte pontosan 50 százalékkal múlja felül.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatsora szerint az üzletek forgalma idén januárban  a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint is 7,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi mutatókat. A kiskereskedelmi forgalom így 79 hónapja, több mint hat és fél éve folyamatosan nő. Januárban kimagasló mértékben, mintegy 20 százalékkal bővültek az eladások az iparcikk jellegű vegyes és a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben, de közel tíz százalékkal élénkült a bútor-, műszakicikk-boltok forgalma is.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára arra emlékeztetett, hogy tavaly az uniós tagállamok közül Magyarországon nőtt a második legnagyobb mértékben a kiskereskedelmi forgalom. Éves összesítésben az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma újabb csúcsot hozva 12 250 milliárd forintot tett ki 2019-ben. Az elmúlt esztendőben esett meg először, hogy az éves mutató az üzemanyagforgalom nélkül is meghaladta a 10 ezer milliárd forintot – tette hozzá.

A szektor kimagasló teljesítményét jól jellemzi, hogy míg 2017-ben csak egy, 2018-ban pedig mindössze két hónapban lépte túl az 1000 milliárdot a havi forgalom, tavaly ez áprilistól kezdve minden hónapban így volt. Az idén januári összesített adat ismeretében könnyen előfordulhat, hogy 2020-ban a milliárdokban mért mutató már februárban négy számjegyű lesz.

A belső fogyasztás tartós élénkülése elsősorban a béremeléseknek, az adócsökkentéseknek, a családokat támogató célzott kormányzati intézkedéseknek köszönhető. A foglalkoztatás bővülésével, a növekvő bérekkel a kiskereskedelmi forgalomban is további emelkedés valószínűsíthető.

(ITM Kommunikáció)