Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vegyipari laborjának fogyasztóvédelmi vizsgálatán átesett 19 mosószer mindegyike megfelelt az előírásoknak. A szakemberek azt is megnézték, hogy az ellenőrzött folyékony mosószerek használatával mennyibe kerül egy-egy mosás.

A labor a címkén feltüntetett összetevők megfelelőségét, a csomagolás zártságát vizsgálta, és tesztelte a termékek mosási hatékonyságát is. A vizsgálat során kávéból, fűszerpaprikás olajból, spenótból és meggyléből azonos mennyiséget vittek fel egyforma fehér textilmintákra, majd azokat 24 órás száradás után automata mosógéppel, mindenben megegyező körülmények között, 40 °C-on kimosták. A mosáshoz a mosószerek csomagolásán feltüntetett, közepesen kemény vízhez és közepesen szennyezett ruhához ajánlott adagolásokat alkalmazták. Mivel egyik vizsgált mosószer sem kifejezetten folteltávolításra tervezett termék, a mosás nem tüntette el teljesen a foltokat, azok csak elhalványodtak.

A laboratórium az ár-érték arány vizsgálata során a beszerzési árak alapján kiszámolta, hogy az egyes mosószerek használatával közepes vízkeménység esetén mennyibe kerül egy átlagos adag, vagyis 4-5 kg közepesen szennyezett ruha kimosása. A legolcsóbb terméknél valamivel több mint 27, a legdrágábbnál pedig 115 forintra jött ki egy mosás költsége. A mosószerek vizsgálatának részletes eredményei itt találhatók.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A hazai üzletekben kapható mosószerek tesztelésének célja az volt, hogy a vásárlókat a termékek hatóanyag-tartalmának, mosási hatékonyságának és ár-érték arányának összehasonlításával segítsük a tudatos döntés meghozatalában, a számukra leginkább megfelelő termékek kiválasztásában. A laborvizsgálatok szerint mindegyik árucikk esetében teljesültek az előírásokban foglalt követelmények, fogyasztóvédelmi hatósági intézkedésre az ellenőrzés nyomán így ezúttal nem volt szükség.”

Az innovációs tárca fokozott erőfeszítésekkel, hatékony, célzott vizsgálatokkal védi a fogyasztókat 2020-ban is, így a gyakran használt tisztítószerek ellenőrzése már februárban újabb termékcsoportokkal folytatódik.

(ITM)