Először választották be Magyarországot a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) rendszeresen ülésező, szűkebb döntéshozó testületébe, a Tanácsba 2018. november 5-én, Dubajban.

A kormánynak az elmúlt években a digitalizáció területén kifejtett aktivitása a nemzetközi kapcsolatokban is erősödést hozott. Az ENSZ szakosított szerveként is tevékenykedő ITU-ban az alapító tag Magyarország egyre tevékenyebb szerepet tölt be. 2015-ben több mint 4000 fő részvételével Budapest adott otthont a fennállása 150. évfordulóját ünneplő szervezet nemzetközi kiállításának és szakmai konferenciájának. Az ITU Telecom World 2019. évi megszervezésének jogát is Magyarország nyerte el.

A tanácsi tagság nagyobb beleszólást jelent a távközlés-szabályozás nemzetközi ügyeibe, többek között az ITU távközlés jövője szempontjából meghatározó frekvencia-koordinációs tevékenységébe.

Magyarország sosem jutott még ilyen fontos szerephez a 193 tagállamot tömörítő szervezetben. A rendszeresen ülésező 48 tagú Tanács hoz döntéseket a négyévenkénti közgyűlések között felmerülő kérdésekben. Így hazánk a korábbinál jóval nagyobb befolyásra tett szert a nemzetközi távközlés-szabályozásban.

(ITM)