2020. június 30-án került megrendezésre a Három Tenger Kezdeményezés (HTK) külügyminiszteri videokonferenciája. Hazánkat Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár képviselte.

Sztáray Péter hozzászólásában felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország a kezdetek óta aktív tagja a Három Tenger Kezdeményezésnek (HTK); ennek megfelelően elkötelezett a közép-európai régió összeköttetését, biztonságát és gazdasági növekedését tovább erősítő közös energetikai, infrastrukturális és információtechnológiai projektek támogatása iránt.

Magyarország 20 millió euró befektetéssel, harmadik tagként csatlakozik a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alaphoz. Magyarország egyúttal javasolja, hogy a HTK az állandó titkárságát Budapesten hozza létre. A nemzetközi titkárság felállítása növeli a Kezdeményezés láthatóságát és képességeit; valamint fokozza az érdekelt felek közötti együttműködés folytonosságát, a koordinációt és az információmegosztást.

A HTK tagállamok képviselői mellett, a találkozón megfigyelőként részt vett az Egyesült Államok, Németország és az Európai Bizottság. Amerikai részről Stephen Biegun külügyminiszterhelyettes megerősítette az USA elkötelezettségét a projekt mellett, beleértve a HTK Alapba történő 1 milliárd dollárig terjedő amerikai finanszírozási szándékot, egyben üdvözlik az Alapba való befektetést bejelentő öt ország, köztük Magyarország ezirányú döntését.

Az októberben Tallinnban megrendezésre kerülő HTK csúcstalálkozó az államok, nemzetközi pénzintézetek, külső befektetők és az üzleti szektor részvételével zajló transzatlanti gazdasági együttműködés egyik első példája lehet a Covid-19 járvány utáni korszakban, ezáltal hozzájárulva a HTK régió gazdasági helyreállításához is.

(KKM)