Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár és dr. Gyarmati Eszter, a külgazdasági és külügyminiszter kabinetfőnöke megbeszélést folytatott Malcolm Johnsonnal, a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) főtitkár-helyettesével 2019. január 14-én.

A találkozón a felek elismerően szóltak a kölcsönösen jó együttműködésről az ITU és Magyarország között, amelynek eredményeképp Magyarország rendezheti a 2019 szeptemberében Budapesten tartandó ITU Telecom World világkonferenciát. A megbeszélésen áttekintették a rendezvénnyel kapcsolatos aktuális kérdéseket.

Kép letöltéseFotó: KKM

A találkozó és a főtitkár-helyettes budapesti látogatása egyben alkalmat szolgáltatott annak felmérésére, milyen módon lehet egy nemzetközi szervezetnek Budapesten irodát nyitnia. Sztáray Péter elmondta, Budapest már számos ENSZ szakosított intézmény és más nemzetközi szervezet regionális képviseletének, összekötő irodájának ad otthont és megtisztelő lenne ezt az intézményi kört – ha csak időlegesen is – az ITU-val bővíteni. Malcolm Johnson leszögezte, az ITU komolyan mérlegeli annak lehetőségét, hogy a genfi székhely átalakításának időtartamára irodákat illetve tevékenységeket helyezzenek át egy másik helyszínre valamint köszönetét fejezte ki Magyarország ezzel kapcsolatos felajánlásáért.

A megbeszélésen a felek megerősítették azt az elkötelezettségüket, miszerint továbbra is szoros dolgoznak együtt a szeptemberi világkonferencia sikeréért.

(KKM)