Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár 2019. május 22-én fogadta Jehor Bozsok ukrán külügyminiszter-helyettest.

A megbeszélésen a felek megvitatták a magyar–ukrán kapcsolatok jövőbeli perspektíváit Volodimir Zelenszkij elnök május 20-ai beiktatásának, illetve a folyamatban lévő ukrán belpolitikai változásoknak a tükrében.

Bozsok külügyminiszter-helyettes megköszönte Magyarország támogatását Ukrajna területi integritása és szuverenitása kapcsán, valamint azt, hogy az elnöki beiktatáson Magyarország a legmagasabb szinten képviseltette magát. A külügyminiszter-helyettes meglátása szerint a megváltozott ukrajnai helyzet lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország és Ukrajna újraindítsa a kapcsolatait, feloldva az elmúlt közel két évben kialakult feszültségeket.

Sztáray Péter államtitkár kiemelte, hogy Magyarországról a lehető legmagasabb szintű közjogi méltóság vett részt a május 20-ai ceremónián, és Magyarország továbbra is nyitott arra, hogy megoldja Ukrajnával a kárpátaljai magyar kisebbség jogainak korlátozása okán keletkezett feszültségeket. Az államtitkár hozzátette, hogy Magyarország pozitívumként értékelte Volodimir Zelenszkij témában tett kijelentéseit, illetve ígéretét a nyelvtörvény felülvizsgálatáról,Sztáray Péter ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar fél továbbra is konkrét lépések megtételét várja Ukrajnától az ukrajnai magyarság szempontjából problémás törvények, ügyek kapcsán. A magyar–ukrán kapcsolatok csak ezt követően térhetnek vissza az oktatási törvény előtti állapothoz, amikor is Magyarország volt Ukrajna euroatlanti integrációs törekvéseinek az egyik leghatározottabb támogatója. Magyarország bízik abban, hogy Zelenszkij elnök konstruktív partner lesz a kapcsolatok helyreállításában.

(KKM)