Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár Szarajevóba látogatott 2019. március 6-7-én, ahol megnyitotta a Magyarország Szarajevói Nagykövetsége, mint a 2019-2020-as bosznia-hercegovinai NATO Összekötő Nagykövetség által szervezett első NATO tagállami misszióvezetői ülést. Sztáray Péter ismertette Magyarország Nyugat-Balkán politikájának fő elemeit és a magyar szerepvállalás legfontosabb céljait.

Az ülés margóján találkozott a szarajevói NATO Parancsnokság és EUFOR missziók parancsnokaival és az EUFOR misszióban szolgálatot teljesítő magyar katonai vezetőkkel.

Kép letöltéseFotó: KKM

A látogatás során Sztáray Péter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Bosznia-Hercegovina állami tisztviselőivel: Josip Brkic külügyminiszter-helyettessel és Sead Jusic védelmiminiszter-helyettessel és udvariassági látogatáson fogadta Igor Crnadak külügyminiszter. Emellett sor került a kétoldalú Gazdasági Vegyesbizottság társelnöki találkozójára is. A bosznia-hercegovinai partnerek megköszönték Magyarország eddigi európai integrációs és euro-atlanti közeledéshez nyújtott következetes támogatását. Sztáray Péter biztosította partnereinket arról, hogy Magyarország továbbra is aktívan lép fel a Nyugat-balkáni térség és Bosznia-Hercegovina sikeres integrációja érdekében, különös tekintettel arra, hogy Szarajevóban 2019. január elsejétől Magyarország látja el a NATO Összekötő Nagykövetség feladatköreit.

(KKM)