A Visegrádi országoknak változatlanul fontos szerepük van abban az uniós politikában, amely segíti a keleti partnerországokat a stabilizálódás és a növekedés elérése terén – emelte ki Mikola István külügyi államtitkár a Visegrádi országok külügyminiszter-helyetteseinek közös grúziai találkozóján Batumiban.

A június 18-án kezdődött kétnapos nemzetközi konferencián a résztvevők áttekintették a Grúzia és az Európai Unió közötti úgynevezett társulási megállapodás eddigi tapasztalatait, különösen fókuszálva a májusi rigai csúcstalálkozó óta eltelt időszakra.

A V4 és a keleti partnerországok együttműködéséről szóló tematikus ülésen Mikola István kiemelte:  a Visegrádi országok az unióhoz való csatlakozásuk óta készen álltak, hogy megosszák a csatlakozásra vonatkozó tapasztalataikat, ismereteiket. Az államtitkár hangsúlyozta a keleti partnerség fokozott jelentőségét. Felidézte a májusban tartott rigai csúcstalálkozót, ahol geopolitikai összefüggéseket is figyelembe véve összegezték az addigi eredményeket, s amely megerősítette a keleti partnerség fontosságát. A partnerség sikerében éllovas szerepet játszik Grúzia, Moldova és Ukrajna.

A KKM biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára szerint erőteljesebb figyelmet és bővebb pénzügyi forrásokat kell biztosítani az érintett országok számára. „Most van itt az ideje, hogy koncentráljuk erőfeszítéseinket a stabilitás és reformok terén” – fogalmazott. Álláspontja szerint javítani kell a kommunikáción azért, hogy a nagyközönség számára érthetőbbé válhasson a partnerséggel járó összes előny. Mint mondta: a vízummentesség kiváló példa erre. Emellett Riga megerősítette azt is, hogy bőven van együttműködési mozgástér az energia, a közlekedés és a digitális gazdaság területén. Ennek érdekében a Nemzetközi Visegrádi Alap számos eszközzel, például a know-how cseréjével és a tapasztalatok megosztásával segíthet. A pályázati felhívások nyitva állnak a grúz szervezetek, a helyi hatóságok és oktatási intézmények előtt, míg a mobilitási ösztöndíjprogramok a diákok rendelkezésére állnak.

V4-nek vezető szerepet kell játszania abban, hogy az unió és Grúzia közötti együttműködés minden területen jól haladjon – emelte ki Mikola István. Felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarország támogatja Grúzia törekvését az európai és euro-atlanti integrációban, valamint, hogy felszámolja az abház és dél-oszétiai belső konfliktusok következményeit, stabilizálhassa helyzetét. Közölte: Magyarország továbbra is támogatja Grúzia területi integritását a nemzetközileg elismert határain belül.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)