Az Európai Unió bővítési stratégiája az egyik legsikeresebb közösségi politikai eszköz: erősíti a stabilitást közvetlen szomszédságunkban és kiszámítható fejlődési irányt jelöl ki a csatlakozásra készülő országok számára.

Magyarország, mint szomszédos országként közvetlenül érintett és a folyamat sikerében érdekelt tagállam üdvözli, hogy az Európai Bizottság 2014. október 8-án nyilvánosságra hozott éves bővítési csomagja a bővítési folyamatban részt vevő országok többsége kapcsán előrehaladásról számol be. Az eredmények elismerése, a további feladatok konkrét meghatározása és a hiányosságokkal történő szembesítés hozzájárul a bővítési folyamat lendületének fenntartásához, a bővítési politika hitelességének megőrzéséhez. Egyetértünk a Bizottság megközelítésével: a tapasztalatokat levonva a jogbiztonság és a gazdasági kormányzás kérdései mellett a közszolgálati reform végrehajtását kell középpontba állítani.

Az elmúlt esztendő legfontosabb eseménye Szerbia csatlakozási tárgyalásainak 2014. januári megkezdése: az ország sikeres integrációs folyamata meghatározó lesz a térség egésze számára. Magyarország az uniós fórumokon és kétoldalú alapon is kész minden támogatást megadni Szerbia integrációs felkészüléséhez: szakértők bevonásával, csatlakozási tapasztalataink átadásával segítjük a feladatok zökkenőmentes teljesítését.

Ismételten gratulálunk Albániának a tagjelölti státusz megszerzéséhez. Partnerek vagyunk abban, hogy a csatlakozási folyamat további feladatait is sikeresen teljesítse. Fontos eredménynek tartjuk azt is, hogy hamarosan sor kerülhet a Stabilizációs és Társulási Megállapodás megkötésére Koszovóval. Támogatjuk Montenegrót csatlakozási tárgyalásainak lendületes folytatásában. Meggyőződésünk, hogy Montenegró politikai elkötelezettsége a csatlakozási folyamat sikere mellett változatlan.

Magyarország továbbra is támogat minden olyan lépést, amely lendületbe hozza Törökország csatlakozási tárgyalásait. Üdvözöljük a Bizottság vonatkozó helyzetértékelését és feladat-meghatározását, szorgalmazzuk az EU-Törökország kapcsolatok mind szorosabbra fűzését. Egyetértünk a Bizottság megismételt javaslatával, amely szerint meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Macedóniával is. Bízunk abban, hogy a 2014. október 12-ei választások után Bosznia-Hercegovina megújult lendülettel kapcsolódik majd be az európai integráció folyamatába.

A leköszönő Európai Bizottság és Stefan Füle biztos sokat tett azért, hogy a bővítési politika a gazdasági válság okozta kedvezőtlen külső körülmények ellenére is folytatódhatott. Magyarország az új Bizottságtól is azt várja el, hogy kezdeményező, kreatív fellépéssel, stratégiai megközelítéssel, a folyamat minőségének ellenőrzésével álljon a bővítési politika élére.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)