A májusi európai parlamenti választások eredményei megerősítették, hogy az Európai Unió hatékonyabb működéséhez a polgárok mindennapjait érintő, kézzelfogható eredményekre van szükség – mondta Ódor Bálint csütörtökön, a Külgazdasági és Külügyminisztérium európai ügyekért felelős helyettes államtitkára az európai uniós országok európai kérdésekért felelős minisztereinek/államtitkárainak kétnapos milánói tanácskozásán.

Ódor Bálint kiemelte: el kell kerülni, hogy a polgárokat érintő konkrét kérdések helyett újra intézményi kérdésekkel foglalkozzanak.

Az olasz elnökség javaslatára a miniszterek egyetértettek abban, hogy magas szintű munkacsoportot hoznak létre a Tanácsban, amely az év végéig áttekinti, hogy milyen módon lehetne javítani a döntéshozatali rendszer hatékonyságát a Lisszaboni Szerződés keretei között. A tagállamok azzal is egyetértettek, hogy a Tanács vitassa meg a Bizottság éves jogalkotási programját annak elfogadását megelőzően.

A kétnapos tanácskozáson az Európai Unió működéséről, valamint az állam- és kormányfők által júniusban elfogadott – az Európai Unió prioritásait meghatározó – ún. Stratégiai Agenda végrehajtásáról tárgyalnak a tagállamok képviselői.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)