Stratégiai megállapodást írt alá a magyar kormány az Alpine japán elektronikai vállalattal csütörtökön Budapesten.

A kormány nevében Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára látta el kézjegyével a megállapodást, a japán autóipari beszállítót Kobajasi Tosinori, a cég európai elnöke képviselte.

Magyar Levente elmondta: ez az 58. stratégiai megállapodás a magyar kormány és egy külföldi befektető között, és a 7., amelyet japán céggel kötöttek. Ezzel Japán a 3. a kormányzattal stratégiai partnerséget kötött befektetők száma szerinti rangsorban, a legtöbb stratégiai megállapodást amerikai, a második legtöbbet német cégekkel írta alá a magyar kormány – mondta az államtitkár.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A kormány minden segítséget meg kíván adni, hogy a külföldi beruházók, különösen az autóiparban, a magyar gazdaság egyik húzóágazatában termelő vállalatok hosszú távra tervezzenek Magyarországon – tette hozzá.

Az 1967-ben alapított Alpine Electronics fő profilja az autókban használt audiotechnikai és hifi berendezések, valamint navigációs készülékek és kijelzők gyártása. Elsősorban prémium kategóriás gépkocsigyártók számára szállítja termékeit. A cég 17 országban van jelen és öt országban van termelő üzeme.

A magyar leánycéget 1998-ban alapították Biatorbágyon. A Pest megyei üzemben – amely a vállalatcsoport egyetlen európai gyártóbázisa - csaknem 900-an dolgoznak. A magyarországi leányvállalat árbevétele 2014-ben meghaladta a 200 millió eurót (60 milliárd forint).

„Nem véletlen, hogy az Alpine 17 éve Magyarországot választotta befektetési célpontnak” – mondta Kobajasi Tosinori, a cég európai elnöke az aláírási ceremónián. Hozzátette, hogy a vállalat hosszú távra tervez Magyarországon.

Kép letöltéseFotó: Illyés Tibor/MTI

Januárban jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy a japán cég 39 millió dollár (csaknem 11 milliárd forint) értékű beruházással fejleszti biatorbágyi gyárát, ezzel 2018-ig megduplázza termelési kapacitását, és 500 új munkahelyet hoz létre.

Magyarországon 149 japán vállalat van jelen, közülük 46 folytat termelő tevékenységet. A japán cégek összesen 4,5 milliárd dollár befektetést valósítottak meg, és több mint 25 ezer embernek adnak munkát az országban.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a sajtószobában.

(MTI)