Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár 2017. április 2-4-én munkalátogatáson tartózkodott Szingapúrban. Sikeres tárgyalásokat folytatott a baromfi beviteli korlátozás feloldásáról, új húsexport engedélyek kiadásáról, kétoldalú regionalizációs állategészségügyi megállapodás előkészítéséről, valamint kormányközi együttműködési lehetőségek kidolgozásáról a közösségi közlekedés, városfejlesztés és digitalizáció, a kereskedelemfejlesztés és befektetés-ösztönzés területén.
Munkalátogatása során gazdaságdiplomáciai tárgyalásokat folytatott a szingapúri főállatorvossal, a szingapúri vállalkozások külpiacra lépését támogató állami intézmény az IE Singapore Kelet-közép európai ügyekért felelős vezetőivel, valamint a szingapúri gazdaságirányítási modell exportjára szakosodott állami intézmény, a Singapore Coorperation Enterprise illetékes vezetőivel.
A madárinfluenza miatt kialakult kereskedelmi helyzet kapcsán dr. Pana Petra helyettes államtitkár tájékoztatta a szingapúri főállatorvost, hogy hazánkban a madárinfluenza terjedése megállt, a magyar hatóságok valamennyi fertőzött helyszínen elvégezték a fertőtlenítést. Kérte partnerét, hogy a nemzetközi előírásokkal összhangban Szingapúr 2017. június 10-i határidővel oldja fel a korlátozást, amelyet követően újraindulhatnak a baromfi szállítmányok Szingapúrba.
A szingapúri Állat és Növény egészségügyi Hivatallal folytatott tárgyalása eredményeképpen hamarosan megindulhat a nyúlhús és marhahús export Szingapúrba, valamint tovább bővülhet a baromfitermékek exportáló magyar cégek száma. Partnerével megállapodtak, hogy kidolgozásra kerül az ún. regionalizációs egészségügyi megállapodás, amely madárinfluenza kitörése esetén fennakadás nélkül biztosítaná a hússzállítmányok folyamatos és zavartalan behozatalát a fertőzéssel nem érintett területekről.
Az (IE) Singapore európai ügyekért felelős vezetőivel való tanácskozáson a szingapúri fél megerősítette: a kelet-európai régióban Magyarország a legfontosabb kereskedelmi, befektetési partnere Szingapúrnak és komoly növekedési potenciált látnak hazánkban. Az IE jelenleg a régióra vonatkozó új stratégia előkészítésén dolgozik, amelyben Magyarország kiemelt célpiacként jelenik meg.
A látogatás során beazonosított lehetséges együttműködési területek: közlekedésfejlesztés, zöldmezős beruházások, vízgazdálkodás, gyártókapacitás fejlesztés, technológia-transzfer. Megállapodott partnerével a rendszeres üzleti delegációk és közös üzleti rendezvények szervezésében, különös tekintettel az idei évre tervezett magas szintű látogatásokra.
Az MNKH Zrt. tükörintézményének tekinthető IE Singapore a szingapúri vállalkozások külpiacra lépését támogató állami intézmény az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium felügyelete alatt. Fő feladata a business matchmaking és a szingapúri vállalatok nemzetköziesedésének (exportfejlesztés, tőkekihelyezés) támogatása, tanulmányutak, állami ösztönzök és piacra lépési tanácsadás révén. Jelenleg 35 külföldi irodát tartanak fent, a kelet-közép európai térséget a frankfurti irodájuk felügyeli.
Az Singapore Coopreation Enterprise együttműködési lehetőséget ajánlott magyarországi intézmények és szaktárcák számára tapasztalatátadási projektekben. A Szingapúr állami, gazdasági berendezkedése mintamodellként szolgál az egész világon. Az együttműködés kialakítása olyan területeken merült fel, mint például az iparfejlesztés, a városfejlesztés, közösségi közlekedés, a smart city megoldások, és digitalizáció.
Az SCE a szingapúri tudásbázis átadására szakosodott intézmény, amely egyablakos szolgáltatást kínál a nemzetközi partnerek számára a fejlesztendő területen, hozzájárulva ezzel az adott gazdaság versenyképesebbé tételéhez, a hatékonyabb állami berendezkedéshez. A felek megállapodtak, hogy megkezdik a szakértői egyeztetéseket, annak érdekében, hogy konkrét együttműködési megállapodást írjon alá a két kormány, megteremtve ezzel is az üzleti kapcsolatok elmélyítését.
A helyettes államtitkár részt vett továbbá a Délkelet-Ázsia térség legrangosabb nemzetközi gasztronómiai rendezvényén, a World Gourmet Summit-on, amelyen Bíró Lajos magyar mesterszakács képviselte Magyarországot. A rendezvényen a világ minden részéről érkeznek mesterszakácsok, hogy összemérjék szaktudásukat és bemutassák nemzeti specialitásaikat, konyháikat a nagyközönség számára.
Magyarország idén először jelenik meg a rendezvényén, amely kiváló alkalmat teremtett a hazai gasztronómia értékeink bemutatásához és nagyban hozzájárulhat az élelmiszeripari kivitelünk további dinamizálásához a térségből beutazó minőségi turisták számának ugrásszerű növeléséhez. A gasztro-diplomáciai rendezvény Bíró Lajos magyar mesterszakács jóvoltából magyar ételek kerültek bemutatásra négy napon keresztül a Tong Lé Private Dining étteremben. WGS megjelenésünk fontos, kézzelfogható célja az idei évben megnyíló magyar ételeket felszolgáló első szingapúri magyar étterem promotálása a szakma és a nagyközönség felé.
(Külgazdasági és Külügyminisztérium)