A felvidéki magyarság továbbra is számíthat a magyar kormány támogatására és segítségére - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután csütörtökön Pozsonyban tárgyalt Forró Krisztiánnal, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével.

"Magyarország kormánya továbbra is azt vallja, hogy nem nekünk, Budapestről kell megmondani, hogy mi a jó a határon túli magyar közösségeknek. Sokkal célravezetőbb az, ha megkérdezzük tőlük, hogy milyen segítségre van szükségük. Az elmúlt tíz esztendőben ezt a nemzetpolitikai irányvonalat követtük, és hogyha végignézünk a határainkon túl, a szomszédos országok területén élő magyar nemzeti közösségek jelenlegi állapotán, akkor azt kell, hogy mondjam, hogy ez a helyes politika" - mondta a politikus. Magyarország kapcsolata soha nem volt olyan jó Szlovákiával, mint jelenleg, aminek természetes haszonélvezői a felvidéki magyarok is. "Azon leszünk, hogy a két ország kapcsolatait továbbra is legalább ezen a szinten tartsuk" - mondta Szijjártó Péter. Rámutatott arra, hogy sok tartalmi és szimbolikus siker is ünnepelhető, legutóbb ilyen volt a Monostori híd Komáromnál. "Azt szeretnénk, hogyha a Felvidék is közös sikertörténet lenne, hiszen itt él a magyar közösség, amely életszínvonálának és körülményeinek javítása fontos célkitűzésünk akkor, amikor a felvidéki Gazdaságfejlesztési Program megindításáról, illetve folytatásáról döntünk" - mondta a tárcavezető.

Megerősítette, hogy Magyarország folytatja a programot a világjárvány közepette is, a határon túli közösségek támogatása ebben helyzetben is fontos célkitűzése és prioritása a kormánynak. A tárcavezető felhívta a figyelmet arra, hogy a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Program keretében a kormány eddig 3800 ottani vállalkozás pályázatát támogatta, 21 milliárd forintnyi költségvetési forrást küldött a Felvidékre, amiből 41 milliárd forintnyi beruházás jött létre. "Abban maradtunk a szlovák partnerekkel, hogy a gazdasági vegyesbizottság keretein belül folytatjuk a Felvidéki Gazdaságfejlesztési Programmal kapcsolatos koordinációt" - mondta a tárcavezető. Magyarországnak az az érdeke, hogy a határ két oldalán élő közösségek minél könnyebben, gyorsabban és akadálytalanabbul jussanak el egymáshoz, és ez akkor is általános célkitűzés marad, ha most a világjárvány "utánpótlásának" elvágása érdekében korlátozó intézkedéseket kellett hozni a határokon.

Szijjártó Péter tárgyalt Pozsonyban Andrej Dolezal szlovák közlekedési miniszterrel is. Egyétértett abban, hogy 2023-ig befejezik hat új határátkelő építését. Emellett fontos, hogy a határ menti közösségek minél sűrűbb közösségi menetrendet tudjanak használni. Szjjártó Péter ezért javasolta Dolezalnak, hogy indítsák újra a vasúti személyszállítást Győr és Pozsony, Szob és Párkány,  Komárom és Révkomárom között, valamit a Salgótarjáni vasútvonalon. Dolezal nyitottságot mutatott erre. Egyetértettek abban, hogy Budapestet Pozsonyon, illetve Csehországon keresztül Varsóval majdan összekötni hivatott gyorsvasút magyar-szlovák határátmenete Győr és Dunaszerdahely között legyen, és bővítsék ki közútival is. A két ország nyugati végein történő autópályaösszeköttetés hamarosan kiegészül a keleti végeken is egy autópálya-összeköttetéssel: a következő év harmadik negyedévében befejeződnek az építkezési munkálatok a Miskolcot Kassával összekötő autópályaszakaszon.

"A szlovák kormánnyal folyamatosan konzultálunk a felvidéki magyarságot illető kérdésekről, a szlovák kormány hozzáállása konstruktív, a kölcsönös tiszteletre alapuló együttműködés lehetővé teszi, hogy számunkra is fontos kérdésekben előrelépjünk" - mondta Szijjártó Péter, és ezzel összefüggésben említette a kétnyelvű anyagkönyvvezetés első lépéseinek a megtételét abban a 16 dél-szlovákiai járásban, ahol erre a magyarság száma miatt lehetőség és szükség van. A magyar fél szeretne továbbmenni, például hogy a tömegközlekedési eszközökön a bemondás magyar nyelven is elhangozzon, és magyarul is megjelenjen a magyar települések nevei a közúti jelzőtáblákon a magyarlakta területeken. "A két ország vezetése között kialakult jó kapcsolat kellő bizalmi alapot ad ahhoz, hogy ezeket az intézkedéseket - amelyekre régóta vár a felvidéki magyarság - majd meg tudjuk tenni" - mondta Szijjártó Péter, és hozzátette, hogy ebben a munkába számítanak a Magyar Közösség Pártjára.

(MTI)