A magyar kormány kezdeményezte Brüsszelben, hogy az Európai Unió haladéktalanul hozzon döntést az EU külső határát is jelentő görög határ védelmének közös erővel történő biztosítására - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter vasárnap este.

Szijjártó Péter egyúttal üdvözölte azt a berlini döntést, hogy Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be. A miniszter a magyar álláspontot a német belügyminiszternek arra a kora esti bejelentésére reagálva ismertette, amely szerint a menekültválság miatt Németország ideiglenesen ismét határellenőrzést vezet be.

Szijjártó Péter azt mondta: még egy, talán ennél is fontosabb döntésre van szükség: mivel Görögország nem képes a saját, illetve az EU-s határ megvédésére, azt az uniós országok összefogásával kell megtenni. A miniszter hangsúlyozta: Magyarország megérti a német lépést, szolidáris Németországgal. Mivel a kormány fontosnak tartja a második világháború után kialakult közös értékrendet, arra az álláspontra jutott, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a lehető leggyorsabban az Európai Uniónak is meg kell hoznia egy döntést.

Ezért kezdeményezte a kormány állandó képviselője útján Brüsszelben, hogy Görögországot segítendő az EU-s országok közös erővel védjék meg a görög külső határt. Szijjártó Péter hozzátette: a kabinet már hétfőn, a bel- és igazságügyi miniszterek tanácskozásán képviselni fogja ezt az álláspontot. Megfogalmazása szerint "készen állunk arra, hogy részt vegyünk ebben a műveletben (.), határőröket, rendőröket küldjünk az érintett helyszínre".

Kitért arra is, hogy a kormány álláspontja szerint ennek a támogatásnak valamennyi EU-s ország részvételével és "hozzájárulásaiból" kell megvalósulnia. Arra a kérdésre, hogy a magyar kormánynak van-e már terve egy a németekéhez hasonló esetleges osztrák bejelentésre, a miniszter úgy reagált: Ausztriában egyelőre szúrópróbaszerű ellenőrzések vannak.

Hozzáfűzte: a bevándorlóknak és az embercsempészeknek is tudomásul kell venniük, hogy minden EU-s ország védi saját határait. Az összes eshetőségre felkészülve a kabinet "percről percre" figyeli a német és az osztrák döntéseket, hogy ezek függvényében a magyar belügyminiszter is határozhasson a szükséges hazai lépésekről - jelentette be Szijjártó Péter.

(MTI)