A Külgazdasági és Külügyminisztérium a Vízipari Pályázati Program keretében negyedik éve biztosít vissza nem térítendő támogatást a hazai vízipari vállalatok külpiaci megjelenésének, tevékenységeinek támogatására. Joó István, az export növeléséért felelős helyettes államtitkár rámutatott, hogy a pályázati program 2020. június 15-én meghirdetett negyedik felhívására benyújtott támogatási igények összege jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló 175 millió forintos keretet.

Joó István aláhúzta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium célja, hogy a pályázati program által a hazai vízipar a magyar export egyik húzóágazatává váljon az elkövetkező években. „A Program sikerességét mutatja, hogy a projektek tervezését nehezítő járványügyi helyzet ellenére huszonöt magyar vállalat nyújtott be pályázatot, és térképezte fel az együttműködés lehetőségét külföldi partnerekkel” – nyilatkozta a helyettes államtitkár.

A tizenhárom, támogatásban részesült pályázat közül tíz olyan pilot projektet kíván megvalósítani, amely innovatív termékek, ill. technológiák exportját teszi majd lehetővé, míg három nagyobb infrastrukturális beruházásokat megalapozó megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását tűzte ki céljául. A nyertes pályázók négy kontinens tizenegy országában kezdik meg a vízipari projektek megvalósítását.

A pályázati program 2020. évi felhívásának nyertes projektjei a ’Kapcsolódó anyagok’ között találhatóak.


(KKM)