A klasszikus diplomácia, a külgazdaság és a kulturális diplomácia pilléreire támaszkodva hatékonyabban képviselheti a nemzeti érdekeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium, amely az eddigieknél nyitottabb is lesz - mondta Navracsics Tibor tárcavezető egy keddi budapesti sajtóbeszélgetésen.

A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: a tárca nevének változása is jelzi, hogy melyik az a nagy terület, amellyel kiegészül a minisztérium tevékenysége. A külgazdaság az eddigieknél is hangsúlyosabb lesz, de nem szorítja háttérbe a klasszikus diplomáciát, hanem segíti azt, ahogyan a kulturális diplomácia is - magyarázta.

Kép letöltéseFotó: MTI, Soós Lajos

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a minisztérium az eddigieknél is nyitottabb és kommunikatívabb akar lenni, ezért a kommunikáció újabb csatornáit is használva péntektől már elérhető a tárca Facebook-oldala.

A minisztérium szóvivője Nagy Anna korábbi kormányszóvivő lett.

Navracsics Tibor elmondta: a Külügyminisztérium kiválóan teljesített eddig is, de a kor logikájának változására válaszolva szükség van a változásra a tárcánál is. Erősíteni kell "a külgazdasági erővonalat".

Kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy örömmel vállalna aktív szerepet Ukrajna európai integrációs törekvéseinek segítésében is, hiszen az európai integráció egyik legfőbb sikere Európa stabilitása, békéje. Minél közelebb kerül Ukrajna az EU-hoz, annál inkább nő az ország stabilitásának, függetlenségének esélye - vélekedett.

Navracsics Tibor megjegyezte: szerdán Ljubljanába látogat, majd a többi szomszédos ország külügyminiszterét keresi fel.

Az eseményen a külgazdasági és külügyminiszter bemutatta államtitkárjelöltjeit: Balatoni Monika kulturális diplomáciáért, Győri Enikő európai uniós ügyekért, Biró Marcell közigazgatási, Szijjártó Péter parlamenti, Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős és Szabó László külgazdasági és külügyi államtitkárjelölteket. Navracsics Tibor azt is közölte, hogy Szijjártó Pétert a helyettesévé nevezi ki.

Szijjártó Péter elmondta: a kormány legadekvátabb válasza a megváltozott világra egy ilyen minisztérium létrehozása. A Külgazdasági és Külügyminisztérium létrejötte azt mutatja, hogy megértették az új világ üzenetét, és a magyar külpolitika tetteinek fókuszában a nemzeti érdekek, a külgazdasági érdekek érvényesítése áll - jelentette ki.

Kép letöltéseFotó: MTI, Soós Lajos

Balatoni Monika arról beszélt, hogy a kultúra kiaknázatlan forrás, sajátos és nélkülözhetetlen lehetőség, a gazdasági élet területeit is segítheti. A kulturális diplomácia valóban a harmadik pillér lehet a klasszikus és a gazdaságdiplomácia mellett - tette hozzá.

Szabó László azt mondta, hogy bár politikai és diplomácia háttere nincs, hiszen sebészként végzett és eddig főként a gyógyszeriparban dolgozott, államtitkárként azon lesz, hogy Magyarország nemzeti, gazdasági érdekeit képviselje, segítse az export és a beruházások növekedését.

Győri Enikő közölte: a folytonosságot képviseli a csapatban, a jövőben is az EU-ügyek koordinálásért lesz felelős.

Kép letöltéseFotó: MTI, Soós Lajos

Biró Marcell kifejtette: a feladata a külgazdaság és a klasszikus diplomácia integrációjának végrehajtása lesz, hogy olyan szervezet jöjjön létre, amely hatékonyan szolgálhatja a kormány törekvéseit.

Mikola István megemlítette, hogy korábban egészségügyi miniszter volt, majd a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél (OECD) dolgozott. Fontosnak tartja a Magyarországról alkotott kép javítását, az ország elismertségének növelését.

(MTI)