A japán Zoltek céggel kötött stratégiai megállapodást a kormány, a vállalat a világ legnagyobb szénszálgyártó üzemét működteti Nyergesújfalun – hangzott el az együttműködés ünnepélyes aláírásán hétfőn a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta: a mostani az 56. a 2012 júliusa óta aláírt stratégiai megállapodások sorában. Kiemelte, a kormány stratégiai partnerévé előlépett 56 vállalat az együttműködési megállapodások aláírása után összesen 14 ezer munkahelyet hozott létre Magyarországon.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

A miniszter elmondta: a Zoltek a gyártókapacitás bővítését tervezi a nyergesújfalui üzemben, ezért küszöbön áll 100 új munkahely teremtése, és zajlanak az egyeztetések arról, hogy 2-3 éven belül további 200-300 új munkahely jöjjön létre az Esztergom melletti településen. Hozzátette, a nyergesújfalui üzem beszállítóinak 86 százaléka magyar.

Kavamura Maszahiko, a Zoltek elnök-vezérigazgatója elmondta: a cég a szénszálas technológiai ipar egyik vezető vállalata a  világon; 1600 alkalmazottja van, és tavaly meghaladta a 200 millió dollárt (56 milliárd forint) az árbevétele. Nyergesújfalun szénszálas anyagok széles körét gyártják, többek között lángálló fonalakat, továbbá szélturbinákban, valamint a repülőgépgyártásban és az autóiparban használatos szénszálas anyagokat. A vállalat megállapodást kötött a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel, hogy Magyarországon is oktassák a szénszálas technológiát – tette hozzá a Zoltek vezére.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kijelentette: a magyar gazdaság szempontjából kulcsfontosságú, hogy az itt befektető külföldi vállalatok „hosszú távra elköteleződjenek a magyarországi működés mellett, ezt a célt is szolgálják a stratégiai megállapodások”.

A tárcavezető kiemelte: a Japánból érkező beruházások mindig magas hozzáadott-értéket képviselnek, mindig a legújabb technológiát képviselik, ezért „mindig rendkívül értékes új munkahelyeket teremtenek”. Mint elmondta, japán cégek összesen 1,2 milliárd dollár (336 milliárd forint) beruházással 4 ezer új munkahelyet hoztak létre Magyarországon az elmúlt két évben. Magyarországon összesen 149 japán vállalat működik, ezek összesen 25 ezer embernek adnak munkát – tette hozzá.

Kép letöltéseFotó: Kovács Márton/KKM

Szijjártó Péter elmondta: a Zoltek az autóipari alkalmazások gyártásának bővítését tervezi Nyergesújfalun, ez pedig az egész magyar nemzetgazdaság számára kiemelt jelentőségű, hiszen az autóiparban növeli a hozzáadott-értéket, az autóipar pedig, mint mondta, a magyar gazdaság zászlóshajója.

(MTI)