Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2017. november 9-én fogadta Fukuda Tomikazut, Japán Tocsigi tartományának kormányzóját és a vele érkező delegációt. A megbeszélésen a sportdiplomáciai együttműködés mellett szerepet kaptak a V4+Japán kapcsolatok is.

A kormányzó a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) meghívására érkezett Magyarországra azt követően, hogy a MOB együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá Japánban a tartomány képviselőivel. A megállapodás célja, hogy a 2020-as tokiói olimpiára kiutazó magyar sportolók Tocsigi tartományban lévő edzőtárborokban készülhessenek fel a versenyekre az olimpia alatt.

Kép letöltéseFotó: KKM

A közigazgatási államtitkár üdvözölte a MOB és Tocsigi tartomány között létrejött megállapodást, mely hozzájárulhat a Magyarország és Japán egyik legdinamikusabban fejlődő tartománya közötti minél szélesebb körű, a sporton túl a gazdasági és kulturális kapcsolatokra, valamint az emberek közötti kapcsolatokra is kiterjedő együttműködéséhez.

Fukuda Tomikazu kifejtette: a japán kormányzat a 2020-as játékokhoz kapcsolódóan kiterjedt közkapcsolati diplomáciai tevékenységet is kíván folytatni, amelynek végrehajtása tartományi szinten fog történni. Ennek keretében a helyi lakosság és a játékokra érkező turisták számára számos, a civil kapcsolatokat és az országpromóciót elősegítő, magyar vonatkozású programot szervez Tocsigi.

Kép letöltéseFotó: KKM

Dr. Balogh Csaba hangsúlyozta: a kiváló bilaterális kapcsolatok mellett – a Visegrádi Együttműködés jelenlegi soros elnökeként – Magyarország elkötelezett előmozdítani a V4+Japán formáció lehetőségeinek kiaknázását. Az ilyen együttműködések kiváló terepet nyújtanak Japán összehangolt közép-európai megjelenésére, amelyben Magyarország – a földrajzi távolság ellenére is – minden adottsággal rendelkezik ahhoz, hogy hídszerepet töltsön be.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)