Lezárult a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2016-000036 azonosító számú, „A külgazdasági és külügyi működést támogató kiemelt alapfolyamatok fejlesztése és szolgáltatási kapacitásuk bővítése” című projektje.

A projekt fő célja az ügyféloldali fejlesztések előtérbe helyezése, a konzuli területen végzendő feladatok elektronikus közigazgatási- és közszolgáltatásának fejlesztése és bevezetése, valamint a hazai kis- és középvállalkozások exporttevékenységének támogatása volt. A projekt 1,333 milliárd forint, vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg.

A fejlesztés eredményeként többek között két jelentős ügyféloldali fejlesztés valósult meg európai uniós forrásból. A konzuli területet érintően kifejlesztésre került a „Konzinfo Utazom” nevű mobil applikáció, mely országonként hasznos tudnivalókat, utazási tanácsokat és fontos elérhetőségeket tartalmaz a külföldre utazók számára. Az alkalmazás segítséget nyújthat az utazás előkészítéséhez, de útközben is hasznos tudnivalókkal láthatja el az utazót és vészhelyzetben gyors elérést biztosíthat. Az alkalmazás fontos fejlesztése, hogy konzuli védelemre történő regisztráció esetén válsághelyzet meghirdetésekor lehetőséget ad a regisztrált felhasználónak, hogy visszajelezzen: biztonságban van-e vagy segítséget kér. Az alkalmazás ingyenesen letölthető mobil eszközökre az ismert alkalmazásboltokból. A konzuli területet érintő másik jelentős fejlesztés az úgynevezett Konzuli Ügysegéd internetes felület, amely több közigazgatási eljárás tekintetében segíti a kérelmek benyújtását. Az alkalmazás a https://konzinfougyseged.mfa.gov.hu címen érhető el.

A projekt másik fő fókusza a magyar kis-és középvállalkozások külpiacra jutásának segítése. A magyarok számos iparágban kínálnak világszínvonalú termékeket, külpiaci céljaik eléréséhez pedig elengedhetetlen, hogy gyorsan és strukturáltan férjenek hozzá a szükséges információkhoz. A fejlesztés eredményeként ehhez segíti hozzá a hazai kis- és középvállalkozásokat a BusinessHungary naprakész tudásbázisa, melynek segítségével export-célkitűzéseiket összehangolhatják a külpiaci igényekkel, és bármikor bárhonnan nyomon követhetik üzletkötéseik státuszát. Ezen az egységes felületen megvalósul a magyar és külföldi cégek, valamint az exporttevékenységet támogató intézmények hatékony tájékoztatása, az információk valós idejű megosztása által pedig lehetőség nyílik az azonnali reagálásra. A portál az alábbi linken érhető el: https://businesshungary.mfa.gov.hu

Az alkalmazások fejlesztése befejeződött, azok elérhetőek és letölthetők a felhasználók számára. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

A projektről bővebb információt itt olvashatnak.

További információ kérhető: [[[RzPzhTQKl75YM5G52cHJvamVrdHN0YXRAbWZhLmdvdi5odQ==]]]

(KKM)