Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár és belorusz partnere, Oleg Kravcsenkó külügyminiszter-helyettes a 2018. november 5-6. között Minszkben megrendezett Magyar-Belorusz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság 9. ülésszakának keretében áttekintették a gazdasági együttműködés aktuális helyzetét, fejlesztésének lehetséges irányait, valamint a kétoldalú együttműködés legfontosabb területeit (kereskedelem, építőipar, mezőgazdaság, vízgazdálkodás, oktatási és kulturális kapcsolatok, turizmus stb.).

Az ülés margóján Balogh Csaba megbeszélést folytatott Vlagyimir Makej külügyminiszterrel, Igor Byloval, a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium miniszterhelyettesével, valamint Szergej Nabeskóval, a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével.

Kép letöltéseFotó: KKM

A Bizottság üléséhez kapcsolódóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Belorusz Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködve immár hetedik alkalommal szervezett üzleti fórumot a magyar és belorusz cégek számára. A belorusz piac földrajzi elhelyezkedése, valamint az eurázsiai piacokba való beágyazottsága miatt jó kiindulási lehetőségeket kínál a magyar vállalatok számára a térségbeli terjeszkedéshez.

2017-ben Magyarország külkereskedelmi termékforgalma a Belarusz Köztársasággal meghaladta a 192 millió dollárt, külkereskedelmi egyenlegünk több mint 41 millió dollár aktívummal zárt. 2018. első hét hónapjában forgalmunk 31 %-os növekedést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest.

A gazdasági kapcsolatok erősítésén túl a két ország között, a 2014-ben aláírt oktatási megállapodás lehetővé teszi magyar és belorusz hallgatók számára tanulmányaik folytatását egymás felsőoktatási intézményeiben, Fontosnak tartjuk a kulturális és turisztikai együttműködés fejlesztését is.
Az ülést követően aláírásra került két dokumentum a Nemzeti Akkreditáló Hatóság és a Belorusz Állami Akkreditáló Központ, valamint Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztálya és a Belorusz Állami Metrológiai Intézet között.

(MTI)