Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár az albániai Európa-ügyi és Külügyminisztérium vezetőivel tárgyalt 2018. február 21-én. Az EU-tagjelölt Albánia a külgazdasági terület integrálását tervezi a külügyi tárcájába – e téren nyitottak a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium 2014-es létrehozását övező megoldásokra és tapasztalatokra.

Dr. Balogh Csaba 2018. február 21-i tiranai hivatalos látogatásán albán partnerének, Gazmend Barbullushi külügyi főtitkárnak áttekintést adott az egységes külgazdasági irányítási rendszer lényegéről, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium működésére vonatkozó jogszabályi környezetről. Szó esett továbbá a magyar kormányzatnak a külkereskedelem támogatását célzó eszközrendszeréről, ide értve a külgazdasági attaséi hálózat személyi és tárgyi feltételeinek biztosítását.

Kép letöltéseEtjen Xhafaj és Dr. Balogh Csaba. Fotó: Magyarország tiranai nagykövetsége

Dr. Balogh Csaba Etjen Xhafaj külügyminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésén részletezte a magyar kormány külgazdasági célkitűzéseit és ezek eszközeit, továbbá a 2014-ben megalkotott rendszer jelentőségét és eddigi eredményeit. A találkozón a tárgyalófelek kétoldalú és regionális politikai ügyeket is megvitattak, különös tekintettel Albánia EU-integrációjának aktuális kérdéseire.

A látogatás – melynek során Dr. Balogh Csaba a kisebbségek magyar társadalomban betöltött szerepéről is tájékoztatta Artemisa Dralo külügyminiszter-helyettest – megerősítette a Magyarország és Albánia közötti baráti kapcsolatot, amelynek elmélyülését a Budapest és Tirana közötti közvetlen légi járat közelmúltban történt újraindítása is segíti.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)