Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2018. január 28–31. között hivatalos látogatásra utazott Ghánába, ahol eredményes megbeszélést folytatott több miniszterrel és miniszterhelyettessel. A látogatás margóján az accrai nagykövetség IT Konferenciát szervezett, melyen bemutatták a magyar ICT képességeket.

A Déli Nyitás stratégiája keretében újranyitott accrai magyar nagykövetséget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2017 végén nyitotta meg. Dr. Balogh Csaba 2018. január végi ghánai látogatásának célja a miniszteri látogatás utókövetése volt – ennek érdekében több tárgyalást folytatott a nyugat-afrikai országban.

A Mohammed Ibrahim Awal üzletfejlesztési miniszterrel folytatott találkozón három fő együttműködési területként a vízgazdálkodást, a mezőgazdaságot és az informatikát azonosították be. A tervek szerint 2018 nyarán magasszintű ghánai üzleti delegáció érkezik Magyarországra az üzletfejlesztési miniszter vezetésével. A miniszter elmondta: tárcája közreműködik a 2017. december 1-jén megalakult Ghánai–Magyar Üzleti Tanács sikerében.

Kép letöltéseMohammed Ibrahim Awal ghánai üzletfejlesztési miniszter fogadja Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkárt. Fotó: Magyarország accrai nagykövetsége

Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár hangsúlyozta a védelmiiparban elért közös eredményeket Ambrose Dery belügyminiszterrel történt tárgyalás során. Kiemelte továbbá a Déli Nyitás politikájának migrációs válság kezelésére tett erőfeszítéseit és azok eredményeit Mivel a biztonság a politikai és gazdasági stabilitás kulcsa, a belügyminiszter a ghánai rendőrség képzésében, valamint az állampolgári nyilvántartás területén kért közreműködést Magyarországtól.

Kép letöltéseDr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár találkozik Ambrose Dery belügyminiszterrel és Henry Quartey belügyminiszter-helyettessel. Fotó: Magyarország accrai nagykövetsége

Mohammad Tijani külügyminiszter-helyettes elismerését fejezte ki a 2017 októberében megrendezett budapesti World Export Development Forum (WEDF) sikeressége és a színvonalas lebonyolítás kapcsán. Hangsúlyozta: Magyarország jó példa Ghána számára.

Kép letöltéseDr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár tárgyal Mohammad Tijani külügyminiszter-helyettessel. Fotó: Magyarország accrai nagykövetsége

A George Andah kommunikációsminiszter-helyettessel folytatott megbeszélésen Dr. Balogh Csaba elmondta, hogy mindkét ország fejlődése szempontjából – a vízgazdálkodás és az agrárium mellett – az ICT kiemelkedően fontos kapcsolódási pont. Ghána már most a nyugat-afrikai régió IT központjának számít – e szerepét erősítheti Magyarország az e-kormányzás és az e-közigazgatásban felhalmozott tudás és legjobb gyakorlatok megosztásával. A korábban megkezdett kiberbiztonsági egyeztetések is e folyamathoz járulnak hozzá.

Kép letöltéseTalálkozó George Andah kommunikációsminiszter-helyettessel. Fotó: Magyarország accrai nagykövetsége

Az accrai magyar nagykövetségen megrendezett Mini IT Konferencián mintegy húsz cég képviselője vett részt, akik számára a közigazgatási államtitkár bemutatta a magyar közigazgatási reformok eredményeit, különös tekintettel az egyablakos ügyintézésre, valamint az e-közigazgatásra. Tekintettel arra, hogy az informatika kiemelt stratégiai együttműködési terület a két ország között, Dr. Balogh Csaba bátorította a részvevőket a magyar IT cégekkel történő együttműködésre.

Kép letöltése  Mini IT Konferencia az accrai magyar nagykövetségen Fotó: Magyarország accrai nagykövetsége

Az accrai magyar nagykövetség fogadást adott a Ghánai-Magyar Baráti Társaság (GHUFA) tagjai számára, ahol lehetőség nyílt az Államtitkár úrral történő személyes és kötetlen eszmecserére.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)