Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2018. november 15-16-án hivatalos látogatást tett Manilában, ahol megbeszélést folytatott Emmanuel Pinol agrárminiszterrel és találkozott a Külügyminisztérium, valamint a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszterhelyettesével, továbbá beszédet mondott a V4-Fülöp-szigetek Fórumon.

Dr. Balogh Csaba megbeszélést folytatott a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével és részt vett a szervezet által megrendezett üzleti kerekasztalbeszélgetésen is. Manilai hivatalos látogatása első napján dr. Balogh Csaba megbeszélést folytatott Emmanuel Pinol Fülöp-szigeteki agrárminiszterrel, aki támogatásáról biztosította a magyar törekvéseket az élelmiszerexport területén, különös tekintettel a húskészítmények kivitelére, egyben a magyar fél támogatását kérte egyes hagyományos filippin termékek magyarországi és európai piacrajutása érdekében. A miniszter jelezte, hogy nagyra értékeli a magyar-filippin mezőgazdasági kutatások terén létrehozott eddigi együttműködést, amelynek a folytatását és rendszeressé tételét reméli.

Kép letöltése

Dr. Balogh Csaba megbeszéléseket folytatott Theresa B. Dizon-De Vega miniszteri kabinetfőnökkel, ügyvivő közigazgatási államtitkárral a Külügyminisztériumban. A megbeszélésen a magyar-fülöp-szigeteki politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseit, valamint a kereskedelempolitikai, a vízipari és az oktatási kooperáció lehetőségeit vitatták meg a partnerek. Dr. Balogh Csaba a Magyar-Fülöp-szigeteki Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) alakuló ülésének összehívásával kapcsolatban egyeztetéseket folytatott Nora K. Terradoval, a Kereskedelmi és Ipari Minisztérium miniszterhelyettesével és Dr. Francis Chua-val, a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara alelnökével, nemzetközi igazgatójával. A felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú gazdasági és politikai kapcsolataink erősítésének fontos lépése lesz a tervek szerint 2019 I. félévében Budapesten megvalósuló GVB ülés,  melynek fókuszában a mezőgazdasági és élelmiszeripari áruforgalom növelése, valamint a vízipari és az okos városok létrehozásával kapcsolatos technológiai együttműködés áll majd. Dr. Balogh Csaba és Dr. Francis Chua úr a megbeszélés után részt vett a Fülöp-szigeteki Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezésre került üzleti kerekasztalbeszélgetésen is.

A V4-Fülöp-szigetek Fórum megnyitóján dr. Balogh Csaba mellett Amelita C. Aquino Európai ügyekért felelős helyettes államtitkár és Herman J. Kraft a Fülöp-Szigeteki Egyetem politikatudományi professzora mondott beszédet. Idén ünnepeljük a Visegrádi országok és a Fülöp-szigetek diplomáciai kapcsolatfelvételének 45. évfordulóját. Az évforduló alkalmából szervezett közös rendezvénysorozat egyik kiemelt eseménye volt a V4-Fülöp-szigetek Fórum, melynek középpontjában a Visegrádi Csoport tevékenységének és működésének bemutatásán túl, a V4-ek és Manila jövőbeni együttműködésének kialakítása állt. Fülöp-szigetek és Magyarország egyre intenzívebb kereskedelmi forgalmat bonyolít. Az idei év első 8 hónapjában a kétoldalú áruforgalom 33%-kal nőtt a tavalyi év azonos időszakához képest. 2018 első 8 hónapjában importunk elérte a 102 M USD-t, míg exportunk 53 M USD volt, ami a tavalyi év azonos időszakához képest 220%-os növekedést jelent. Magyar részről jellemzően közúti járműveket exportálunk a Fülöp-szigetekre, míg behozatalunk közel 55%-a irodagép és irodai berendezés.

(KKM)