Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2017. november 16-án fogadta Leonel Fernández Reynát, az EU–LAC Alapítvány elnökét, a Dominikai Köztársaság volt elnökét. A megbeszélésen a Magyarország és Latin-Amerika közötti kapcsolatok fejlesztésére irányuló törekvések elmúlt években elért eredményei mellett a jövőbeni együttműködési lehetőségekről is szó esett.

Az Európai Unió, valamint a Latin-Amerika és a Karib-térség országai közötti stratégiai együttműködés gyakorlati megvalósításának elősegítésére létrejött EU–LAC Alapítvány elnöke a III. Magyarország–Latin-Amerika Fórumon való részvétel céljából érkezett Magyarországra.

Kép letöltése

A közigazgatási államtitkár elmondta: hazánk Déli Nyitás Politikájának egyik fókuszterülete a latin-amerikai térség, ahol az elmúlt években több képviseletünket is újranyitottuk, név szerint São Paulo-ban, Quitóban, Limában és Bogotában. A III. Magyarország–Latin-Amerika Fórum újabb bizonyítéka annak, hogy hazánk továbbra is elkötelezett a kapcsolatfejlesztés iránt.

Kép letöltése

Leonel Fernández kifejtette, a latin-amerikai országok szintén törekszenek a politikai és gazdasági kapcsolatok diverzifikálására. Magyarország vezető szerepet tölthet be a közép-európai országokkal való szorosabb partnerség kialakításában. Hazája, a Dominikai Köztársaság a térség egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága, amely ígéretes együttműködési lehetőségeket tartogat új partnerek, így Magyarország számára is, többek között az oktatás, kutatás, információstechnológia és tudástranszfer területeken.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)