Nagy érdeklődés mellett tartottak megemlékezéseket a március 15-i ünnep kapcsán Csehországban. Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár emléktáblát avatott a nyugat-csehországi Dobřany-ban (Dobrány) az 1849-ben Aradon kivégzett Ormai Norbert honvédezredes tiszteletére.

Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára 2018. március 10-én Csehországba látogatott. Prágában részt vett az Ady Endre Diákkör és a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége által szervezett koszorúzáson, majd Dobřany-ban felavatta az Ormai (Auffenberg) Norbert szülőházán magyar kezdeményezésre elhelyezett emléktáblát.

Kép letöltéseFotó: Magyarország prágai nagykövetsége

A csehországi magyar közösségek szervezésében Prágában Dr. Balogh Csaba megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc fejedelem emléktábláját. Köszöntőjében kiemelte, hogy a magyarok bátran kiállhatnak más nemzetek mellé, hisz szabadságvágyban és hazaszeretetben többször világraszóló példát mutattunk. Emlékeztette a jelenlévő fiatalokat, hogy bárhová is kerüljenek ebben a nyitott világban, a magyar identitás és kultúra biztos alapot nyújt az eligazodáshoz.

Kép letöltéseFotó: Magyarország prágai nagykövetsége

A programsorozat következő elemeként a Plzeň közelében elhelyezkedő Dobřany városában az itt született Ormai (Auffenberg) Norbert tiszteletére Dr. Balogh Csaba emléktáblát avatott. Ormai Kossuth Lajos szárnysegédjeként a szabadságharc során több mint 8 ezer főt szervezett és állított hadrendbe a magyar honvédsereg számára. Tetteiért Haynau rendelete alapján a rögtönítélő bíróság kötél általi halálra ítélte.

Kép letöltéseFotó: Magyarország prágai nagykövetsége

Dobřany nagy hangsúlyt fektetett a méltó megemlékezésre, a város az avatás kapcsán Ormai-emléknapot tartott– zenei programokkal, kiállítással és a helyi iskolákban magyar történelemórával. Az eseményen jelen volt Dr. Babós Lajos, a mártír ezredes leszármazottja, „Az első aradi vértanú. Tények és dokumentumok Ormai Norbert életéről” c. kötet szerzője. Az emléktábla Zsigmond Attila képzőművész alkotása.

Kép letöltéseFotó: Magyarország prágai nagykövetsége

Domján László vezérőrnagy a Honvédelmi Minisztérium képviseletében megnyitotta a Magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum Ormai Norbert és az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc című kiállítását.

Kép letöltéseFotó: Magyarország prágai nagykövetsége

Az eseményt a magyar Légierő Zenekarának térzenéje, magyar huszárok bemutatója, magyar gulyásleves-kóstoló és az ünnepséget lezáró Liszt Ferenc-zongoraest tette emlékezetessé a megjelent cseh, illetve csehországi, morvaországi, felvidéki, erdélyi és vajdasági magyar résztvevők számára.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)