Felszólalt New Yorkban a tengeri és tengerparti erőforrások megőrzésével és fenntartható használatával foglalkozó ENSZ-konferencián dr. Berzétei Ákos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Jogi és Koordinációs Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára.

2017. június 5-9 között tartották meg New Yorkban az óceánokkal, valamint a tengeri és tengerparti erőforrások megőrzésével és fenntartható használatával foglalkozó Fenntartható Fejlődési Cél megvalósítását elősegítő ENSZ Óceán Konferenciát, melynek célkitűzése volt, hogy felhívja a figyelmet óceánjaink rossz állapotára, és ezzel kapcsolatban az azonnali cselekvés szükségességére.

Magyarország képviseletét dr. Berzétei Ákos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Jogi és Koordinációs Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkára látta el. Felszólalásában a helyettes államtitkár az óceánoknak a víz körforgásában betöltött kulcsszerepére hívta fel a figyelmet, rámutatva az óceánok állapotromlásának egész világra kiterjedő negatív hatásaira. Ugyanakkor rámutatott a tárgyalt probléma globális jellegére, amelynek megoldása nemzetközi együttműködést tesz szükségessé.

Magyarország szerepvállalása tekintetében a helyettes államtitkár kiemelte, hogy hazánk részese számos, a tárgykörrel foglalkozó nemzetközi szervezetnek és egyezménynek, valamint megerősítette, hogy hazánk,  - mint az első olyan EU-s tagállam, amely a Párizsi Egyezményt ratifikálta, ezáltal is elősegítve ennek mielőbbi hatályba lépését –, elkötelezett az Egyezményben foglalt célok teljesítése mellett.

A helyettes államtitkár felszólalásában kitért továbbá a fenntartható vízgazdálkodás globális szintű előmozdítása érdekében megszervezett Budapesti Víz Világtalálkozókra. A 2013-ban szervezett első Világtalálkozó célja a fenntartható fejlődési keretrendszeren belül az önálló vízcél létrehozása volt. Beszélt továbbá a három évvel későbbi, a víz és szanitáció tárgyú fenntartható fejlődési cél végrehajtásának előmozdítása érdekében megszervezett második Budapesti Víz Világtalálkozóról is. Felszólalását „az óceán összeköt minket” jelige alatt a közös cselekvésre való felhívással zárta.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)