A Magyar–Katari Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) második ülésére 2017. szeptember 25–26-án került sor Dohában. A magyar delegációt Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára, a katari delegációt Ahmed Bin Dzsászim Bin Mohammed Ál-Tháni sejk, gazdasági és kereskedelmi miniszer, a Bizottság katari tagozatának elnöke vezette.

Dohai látogatása során Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár kétoldalú megbeszéléseket folytatott Dr. Mohammed Bin Száleh El-Száda energiaügyi és ipari miniszterrel, Mohammed Bin Abdulláh Al-Rumaíhi önkormányzati és környezetvédelmi miniszterrel, Ahmed Hasszan Al-Hammádival, a külügyminisztériumi államtitkárával, valamint a Katari Egyetem vezetésével.

Kép letöltéseDr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár és Ahmed Bin Dzsászim Bin Mohammed Ál-Tháni sejk, gazdasági és kereskedelmi miniszer aláírja az ülés jegyzőkönyvét. Fotó: KKM

A GVB ülésének kiemelt együttműködési területei között szerepelt az energetika, a légügy, a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az oktatás, az egészségügy, az egészségipar, az igazságügy és a turizmus.

Kép letöltésePlenáris ülés. Fotó: KKM

A magyar–katari kereskedelmi kapcsolatok az elmúlt másfél évtizedben jelentősen fejlődtek, 2003 és 2012 között az áruforgalom értéke közel húszszorosára nőtt. A gazdasági kapcsolatok erősítését szolgálja az is, hogy a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. 2015 júniusában megnyitotta külpiaci irodáját Katarban, mely az elmúlt két évben számos, a mezőgazdasági és az informatikai és kommunikációs technológiai szektorban érdekelt magyar cégnek szervezett B2B találkozókat katari partnercégekkel.

Kép letöltéseDr. Olasz Ferenc, a NAIK Mezőgazdasági Biotechnológiai Kutatóintézet igazgatója és Dr. Sejka Aszma Ál-Tháni, a Katari Egyetem Egészségtudományi karának dékánja aláírja a két intézmény együttműködési szándéknyilatkozatát. Fotó: KKM

A szeptember 26-án megrendezésre került plenáris ülést követően – a két ország közötti agrárinnovációs kapcsolatokat elősegítendő – a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) és a Katari Egyetem egyetértési szándéknyilatkozatot írt alá. A NAIK kapcsolatépítése szempontjából lényeges, hogy az Arab-öböl térségéből elsőként Katarral került KFI témában együttműködési szándéknyilatkozat aláírásra. A Katari Egyetemmel való együttműködéssel a NAIK számára korábban nehezen elérhető kutatás–fejlesztési finanszírozás válik elérhetővé. A kooperáció kiemelten foglalkozik az élelmiszerbiztonsággal és a hozzá kapcsolódó kutatásokkal, valamint teret nyit az élelmiszergyártás, növénytermesztés és állattenyésztés hatékonyságának továbbfejlesztéséhez.

Az ülés legfontosabb üzenete a magyar vállalkozások felé, hogy az elmúlt évek változásainak köszönhetően Katar Állam nyitott, és rugalmas befektetési környezettel várja a külföldi üzleti partnereket.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)