2018. április 17-19. között Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár Podgoricában folytatott tárgyalást Veselin Sukovity montenegrói közigazgatási államtitkárral, valamint udvariassági keretek között fogadta az államtitkárt Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter is. Balogh Csaba a montenegrói külügyi tárca munkatársai számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a külképviseleti hálózat 2014 óta tartó strukturális fejlesztési lépéseiről tartott előadást.

Srdjan Darmanovic külügyminiszter megköszönte Montenegró NATO- és EU-integrációjához nyújtott következetes magyar támogatást. Jelezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok kiválóak, és hazánk fontos gazdasági szereplő Montenegróban. Hangsúlyozta, hogy országa kiemelt stratégiai célja a NATO csatlakozást követően az EU-integráció.

Dr. Balogh Csaba válaszában biztosította a montenegrói diplomácia vezetőjét, hogy Magyarország a V4 tagállamokkal együtt a nyugat-balkáni térség sikeres EU- és euro-atlanti integrációjának hangsúlyos támogatója. Kiemelte, hogy a két ország közötti összeköttetés javulásával, a WizzAir Budapest-Podgorica közvetlen járatának működésével a kétoldalú gazdasági, turisztikai kapcsolatok is élénkültek. Magyarország a montenegrói gazdasági jelenlét további bővítését tervezi.

A tárgyalófelek közösen értékelték a térség államainak helyzetét és egyetértettek abban, hogy a sikeres EU-integráció a Nyugat-Balkán stabilitásának és fejlődésének kulcsa.

Kép letöltéseSrdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszter udvariassági látogatáson fogadja Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkárt

Veselin Sukovic közigazgatási államtitkár megköszönte a montenegrói NATO-csatlakozáshoz nyújtott magyar támogatást és Montenegró EU-integrációját elősegítő magyar fellépéseket. Értékelése szerint Montenegró folyamatosan hajtja végre az integrációs reformokat és egyre közelebb kerül a tagsági feltételek teljesítéséhez. Podgorica számára különösen fontos, hogy az EU minden tagjelöltet saját teljesítménye alapján értékeljen. Kiemelte továbbá, hogy országa kiváló kapcsolatokat ápol szomszédjaival, amely példaértékű a nyugat-balkáni térségben.

Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár jelezte, hogy Montenegró a térség államai között élen halad az EU-integrációs folyamatban. Hazánk politikai és szakértői támogatást is nyújt Montenegró EU-integrációjához, jelenleg az emberi jogi és kisebbségi minisztérium munkáját támogatjuk, de készen állunk újabb szakértők küldésére.

Kép letöltéseVeselin Sukovic montenegrói közigazgatási államtitkár megbeszélése Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkárral

A tárgyaló felek a kétoldalú tárcaközi kapcsolatokat kiválónak értékelték. Egyetértettek abban, hogy a külügyi igazgatás területén lehetőség mutatkozik a kapcsolatok további elmélyítésére.

Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár a kétoldalú megbeszéléseket követően előadást tartott a Montenegrói Külügyminisztérium munkatársai számára a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a külképviseleti hálózat 2014 óta tartó, strukturális fejlesztési lépéseiről. Kiemelte, hogy Magyarország különös hangsúlyt fektet a külkereskedelmi kapcsolatok fejlesztésére, a kulturális- és tudománydiplomácia integrációjára, illetve a turizmusdiplomácia hatékonyságának növelésére. A keleti és déli nyitás stratégiája mentén az elmúlt években Magyarország jelentősen növelte külképviseleti jelenlétét a világ országaiban, mindeközben célunk hatékonyabbá és gazdaságosabbá tenni külügyi tárca működését.

Kép letöltése

Kép letöltéseDr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár előadása a Montenegrói Külügyminisztérium munkatársai számára

(KKM)