A budapesti brit nagykövetség kezdeményezésére Front Foci címmel rendezik meg 2014. december 11-én azt a barátságos kispályás futball teremtornát, amelynek során a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) amatőr focicsapata méri össze erejét a Brit Nagykövetség (Team GB United) csapatával.

A Front Foci című program egyedüli magyarországi eseménye annak az egy hetes programsorozatnak - Football Remembers Week -, amelynek keretében a British Council világszerte megemlékezés-mérkőzéseket hirdet/szervez az első világháború 2014. évi centenáriuma emlékére. A karácsonyi tűzszünet 100 éves évfordulója alkalmából indított programsorozatot a British Council a Premier League és a brit Football Association közreműködésével szervezi számos országban Football Remembers Week elnevezéssel december 6. és 14. között.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A Front Foci futball találkozó történelmi hátterét és a békevágy megindító szimbólumát adta a nyugati frontvonalon 1914 karácsonyán a lövészárkok között az ellenséges csapatok közt lejátszott mérkőzés. Ennek során a szembenálló brit és német katonák előbb édességet és cigarettát dobtak át egymásnak a szó szerint kőhajításra lévő szemközti lövészárkokba, majd onnan kikapaszkodva spontán csapatokat alkotva futballozni kezdtek.

Kép letöltéseFotó: Burger Zsolt/KKM

A december 11-i Front Foci program házigazda csapatának (Team GB United) kapitánya Jonathan Knott, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete, a KKM csapatát pedig Kohut Balázs közigazgatási államtitkár vezeti. A Brit Nagykövetség és a KKM amatőr csapatai által játszott barátságos mérkőzéssel a futball történet legmegindítóbb mérkőzésének állítunk emléket, amely néhány napra ideiglenes békét teremtett a harcoló felek között.

A rendezvényre meghívást kaptak a magyarországi diplomáciai testületek képviselői, a magyarországi brit nagyvállalatok vezetői és a KKM munkatársai; a program sajtónyilvános. A rendezvény célja, hogy a diplomácia eszközeivel és a sport közösségteremtő erejével emlékezzünk az I. világháború áldozataira.

Football Remembers Week eseményei:

https://schoolsonline.britishcouncil.org/classroom-resources/football-remembers

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)