Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára Brazíliába, Peruba és Ecuadorba látogatott.

A körút során számos külföldi partnerrel, és az adott országban élő magyarok vezetőivel is találkozott. Az államtitkár megbeszéléseket folytatott a Déli Nyitás politikája jegyében már évek óta élénkülő politikai és gazdasági kapcsolatok további mélyítéséről és szélesítéséről.

A KKM közigazgatási államtitkára brazíliavárosi tartózkodása alatt megbeszéléseket folytatott a Külügyminisztérium főtitkárával, valamint közigazgatási ügyekért felelős főtitkár-helyettessel a Magyarország és az Európai Unió Külügyi Szolgálata között megindult kolokációs együttműködésről, amelynek értelmében az EKSZ új külképviselete hazánk brazíliavárosi nagykövetségének telkén épülhet föl. Dr. Balogh Csaba Rio de Janeiróban beiktatta hivatalába Bíró Zoltán tiszteletbeli alkonzult, így a Rio államban tartózkodó honfitársaink immár a helyszínen és magyar nyelven is kérhetnek tájékoztatást, konzuli segítséget. São Paulóban részt vett és beszédet mondott a magyar közösség március 15-i megemlékezésén a magyar bencések által alapított Szent Imre Kollégiumban, valamint látogatást tett a Magyar Házban, ahol egyeztetett a helyi magyar kolónia vezetőivel, és tárgyalt a mangalica hús brazíliai exportjának beindításáról is.

A közigazgatási államtitkár Limában megtekintette a nagykövetségen zajló felújítási munkálatokat. Ennek kapcsán rámutatott, hogy a Magyar Állam tulajdonában álló ingatlan értékének megőrzése, vagyis a nemzeti vagyonnal történő felelős gazdálkodás kormányzati kötelesség. Dr. Balogh Csaba megbeszéléseket folytatott a Külügyminisztérium főtitkárával, valamint együttérzését fejezte ki a Perut sújtó természeti csapások áldozatai és az országot ért jelentős károk miatt. Felajánlotta, hogy Magyarország megvizsgálja a segítségnyújtás lehetőségeit a katasztrófa kapcsán. Emlékeztetett továbbá, hogy hazánk komoly vízügyi tapasztalatokkal rendelkezik, ezeket kész megosztani. A javaslatot perui részről köszönettel fogadták, valamint elismeréssel szóltak a limai magyar nagykövetség újranyitásáról. A közigazgatási államtitkár eszmét cserélt továbbá Allan Wagnerrel, a kontinens egyik leghosszabb ideje működő és legnevesebb diplomáciai akadémiájának vezetőjével. A felek megegyeztek a diplomataképzés területén történő együttműködésről. Egyetértettek abban is, hogy a XXI. században különösen fontossá váltak a közvetlen diplomáciai jelenlét biztosította személyes kapcsolatok, hiszen kizárólag ezek tudják hosszútávon promotálni a sikeres együttműködés minden formáját.

Kép letöltéseNemzeti ünnepi beszéd Sao Paulóban

Quitói munkalátogatása során az államtitkár megbeszéléseket folytatott az ecuadori Külügyminisztérium közigazgatási és pénzügyi főtitkárával, az Észak-Amerikáért és Európáért Felelős Helyettes Államtitkárság vezetőjével.  A lehetséges együttműködési területek beazonosítása mellett Ecuador érdeklődik a magyar technológia transzfer iránt (pl.: fenntartható városfejlesztés, zöldgazdaság, agrártechnológia, egészségügyi innováció, illetve turizmusfejlesztés) és készek megkezdeni a kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó megállapodásról szóló tárgyalásokat is. Az üzletfejlesztésben nyíló kölcsönös lehetőségekkel összefüggésben dr. Balogh Csaba üdvözölte, hogy a ProEcuador kereskedelem- és üzletfejlesztési ügynökség képviselője áprilisban budapesti bemutatkozásra utazik, ami alkalmat ad a szervezet tervezett regionális irodája létrehozásával kapcsolatos tárgyalásokra is összhangban azzal, hogy az andoki ország kilenc országban látja el diplomáciai képviseletét Budapestről.  Ehhez kapcsolódóan kiemelendő, hogy a magyar kormány által az országnak nyújtott Stipendium Hungaricum ösztöndíjakat az ecuadori hallgatók teljes mértékben kihasználják, a kvóta által maximált létszám idéntől 75 ösztöndíjasra emelkedhet.

Kép letöltéseTalálkozó a brazil külügyi főtitkárral

Az ecuadori Külkereskedelmi Minisztérium üdvözölte, hogy Magyarország aktívan támogatta az Európai Unió és Ecuador közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírását. Az egyezmény 2017. január 1-i ideiglenes hatályba lépése a kölcsönös piacra lépés feltételeinek javításával újabb lehetőségeket nyit a kétoldalú kereskedelem- és üzletfejlesztésben.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)