2017. február 1-én, Brüsszelben találkozott egymással Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára és Gianmarco Di Vita költségvetési és igazgatási ügyekért felelős EKSZ főigazgató. A megbeszélésen a Felek áttekintették Magyarország jelenlegi uniós szerepvállalásait, valamint az aktuális adminisztrációs és kolokációs kérdéseket is, ezt követően pedig aláírták a két intézmény brazíliavárosi kolokációs elképzeléseivel kapcsolatos szándéknyilatkozatot.

A szándéknyilatkozat értelmében Magyarország Brazíliavárosban található nagykövetségének telkén épülhet meg az Európai Unió Külügyi Szolgálatának és az unió több tagállamának új külképviselete, amennyiben a technikai megvalósítás és a használat részletes feltételeiről a Feleknek sikerül a következő hónapok során megállapodnia.

Kép letöltéseFotó: KKM

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára a találkozót követően elmondta, hogy a projekt megvalósítása komoly előkészítést és munkát igényel, ugyanakkor eddig példátlan nagyságrendű együttműködést jelent a két szervezet igazgatási területei között. Az együttműködés jól kifejezi azt is, hogy ahol az Európai Unió intézményei és Magyarország között az együttműködés lehetséges, ott közös erővel valamennyi fél számára fontos eredményeket érhetünk el.

A projekt előkészítését magyar részről dr. Berzétei Ákos, a KKM Magyarország külképviseleteinek reorganizációs programjáért felelős miniszteri biztosa koordinálja.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)