Etiópiában tett látogatást Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2018. február 7. és 9. között, ahol politikai találkozói mellett hivatalosan megnyitotta a magyar nagykövetséget. Aláírta továbbá a két ország közötti felsőoktatási együttműködési nyilatkozatot, lehetővé téve, hogy az eddigi 30 helyett évente 50 etiópiai hallgatót fogadjon Magyarország. Dr. Balogh Csaba felkereste az etióp ortodox egyház fejét, Mátyás pátriárkát is.

Etiópia fővárosában, Addisz-Abebában 2016-tól kezdődően zajlottak az 1992-ben bezárt magyar nagykövetség újranyitásának előkészületei. A közigazgatási államtitkár 2018. februári látogatásával hivatalosan is megnyílt a külképviselet, amelyet az etióp fővárosban székelő Afrikai Unióhoz is akkreditál Magyarország.

Etiópia már 2016-tól részt vesz a külföldi hallgatók magyarországi felsőoktatási képzéseit támogató Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban – eleinte évi 30 etiópiai hallgató kapott lehetőséget arra, hogy teljes képzési programjának finanszírozása mellett tanuljon magyarországi felsőoktatási intézményben. Dr. Balogh Csaba és Samuel Kifle Kidane oktatási államminiszter 2018. február 8-án írta alá azt a felsőoktatási együttműködési szándéknyilatkozatot, amelynek köszönhetően immár 50 helyre pályázhatnak az etiópiai hallgatók, akár doktori képzésekre is.

Kép letöltéseFotó: KKM

Hirut Zemene külügyi államminiszterrel folytatott tárgyalásán a közigazgatási államtitkár rámutatott, hogy a jó politikai kapcsolatoknak az emberek közötti közvetlen kontaktusok gyarapodásában, a turizmus növekedésében is meg kellene mutatkozniuk, ám Etiópia vízumkiadási gyakorlata ezt jelenleg gátolja. Az államminiszter ígéretet tett arra, hogy megvizsgálják a magyarok felvételét azon országok állampolgárai közé, akik a határra (repülőtérre) érkezve is igényelhetnek turistavízumot.

Ayana Zewdie kereskedelmi államminiszterrel Dr. Balogh Csaba szót ejtett a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségekről is. A magyar EXIM Bank 28 millió eurós hitelkerettel rendelkezik etiópiai projektek támogatására, emellett több más pénzügyi eszköz is kínálkozik magyar cégek bevonására az etiópiai fejlesztési célú beruházásokba.

Ilyen projektekre különösen a vízgazdálkodási és közműfejlesztések területén láttak lehetőséget a tárgyaló felek, összekötve így a magyar szaktudást és a fejlett technológiát az etióp települések tiszta víz iránti egyre nagyobb igényével. Mindkét fél örömmel nyugtázta, hogy márciustól az etióp légitársaság regionális teheráru-elosztó központot létesít a ferihegyi repülőtéren és heti kétszeri rendszerességgel teherszállító járatokat indít Budapestre.

Az etióp ortodox egyház feje, Mátyás pátriárka audienciáján fogadta Dr. Balogh Csabát, és áttekintették a veszélyeztetett keresztény közösségek helyzetét, valamint az egyház karitatív tevékenységéhez tervezett magyar segítségnyújtás lehetőségeit. A közigazgatási államtitkár továbbá találkozott az Afrikai Unió vezető szerve, a Bizottság alelnökével is. Az Afrikai Unió tisztségviselői számára hazánk szintén felajánlotta a bekapcsolódási lehetőséget a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramba.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)