Az afrikai kontinens, különösen a szubszaharai térség országai iránti megújult magyar érdeklődés jegyében, a 2013-as és 2015-ös fórumok sikerére építve a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2018. június 20-21-én immár harmadik alkalommal rendezte meg a Budapest Afrika Fórumot (BAF).

Az Agrárminisztérium társszervezésében megvalósult rendezvény központi témája a mezőgazdaság volt, ezért a fórum első, plenáris napjának a Magyar Mezőgazdasági Múzeum adott otthont. A konferencián 13 ország képviseletében csaknem 80 afrikai kormányzati tisztviselő, agrárszakember és üzletember, valamint  közel 120 magyar szakmai és üzleti érdeklődő vett részt.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a kétnapos fórum plenáris napjának ünnepélyes megnyitóján mondott köszöntőbeszédében kiemelte: a rendezvény kiváló lehetőséget biztosít arra, hogy a résztvevők és az előadók tapasztalataik egymás közti megosztásával hozzájáruljanak az afrikai kontinens és Magyarország közös lehetőségeinek bővítéséhez.

Dr. Balogh Csaba, a Külgazdasági és Külügyminisztérium közigazgatási államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk több évszázados tapasztalattal és tudással rendelkezik az agrárium területén. Vállalataink számos innovatív mezőgazdasági megoldást kínálnak, amelyek az afrikai kontinensen is sikerrel alkalmazhatók.

A rendezvény díszvendégeként felszólalt Vincent Bamulangaki Ssempijja, az Ugandai Köztársaság mezőgazdasági, állattenyésztési és halászati minisztere is, aki dr. Nagy István agárminiszterrel a két ország közötti mezőgazdasági együttműködési keretmegállapodást is aláírta. A Fórumon részt vett Kennedy Osei Nyarko, a Ghánai Köztársaság agrár- és élelmezésügyi miniszterhelyettese is, aki Farkas Sándor agrárminiszter-helyettessel tárgyalt.

A megnyitót követő panelbeszélgetések keretében ghánai, etióp, dél-afrikai, kenyai, és nigériai szakértők, valamint magyar felszólalók folytattak eszmecserét az afrikai kontinens mezőgazdasági kihívásairól és az azokra adható válaszokról. A konferenciával párhuzamosan zajló szakkiállításon magyar agrárvállalatok mutatták be termékeiket, szolgáltatásaikat, innovatív technológiákat az érdeklődőknek.

(Külgazdasági és Külügyminisztérium)