Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2017. november 30-án Szófiába látogatott az Európai Külügyi Szolgálat EU28 körű, külügyi közigazgatási államtitkároknak szervezett informális találkozójára, majd a megbeszélés margóján egyeztetéseket folytatott bolgár partnerével.

Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár 2017. november 30-án és december 1-jén Bulgáriába látogatott, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2018 első félévében betöltő Bulgária által a tagállamok külügyi tárcáinak közigazgatási államtitkárai számára rendezett informális találkozóra.

Kép letöltéseFotó: a Bolgár Köztársaság Külügyminisztériuma

A találkozót megnyitó Jekatyerina Zaharova bolgár külügyminiszter elmondta: a Nyugat-Balkán egysége Európa biztonságának és jólétének záloga. A térség integrációjának kérdésköre a bolgár elnökség és a májusi szófiai csúcstalálkozó fókusztémája lesz. A külügyminiszter kiemelte továbbá: a fiatal EU polgárok digitális képességeinek fejlesztése lehet a kulcs nemcsak az EU28-ak jövője szempontjából, de a 60% körüli fiatalkori munkanélküliségi rátájú nyugat-balkáni országok munkaerőpiacának stabilizálásában is.

Kép letöltéseFotó: a Bolgár Köztársaság Külügyminisztériuma

Az EU szintű egyeztetés margóján Dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár tárgyalt Kalin Anasztaszov külügyi főtitkárral is. A megbeszélések fő témája a virágzó kétoldalú kapcsolatok mellett az idén novemberben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által társelnökölt Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság ülésének utókövetése volt, továbbá egyeztettek a budapesti bolgár diplomáciai ingatlanokkal kapcsolatban is.

(KKM)