Az észak-malajziai régióban található képviseletet Dr. Berzétei Ákos, a Külgazdasági és Külügyminisztérium jogi és koordinációs ügyekért felelős helyettes államtitkára és Káli Attila, Magyarország malajziai nagykövete nyitották meg Penang tagállam vezetőivel.

A Kuala Lumpur-i Magyar Nagykövetség 2015-ben történt újranyitását követően 2019. március 20-án négy malajziai tagállamban illetőséggel rendelkező tiszteletbeli konzuli hivatal nyílt ünnepélyes keretek között Penang szigetén. A hivatal felvatása fontos mérföldkő a kétoldalú kapcsolatok terén. Az ünnepélyes megnyitó méltó eleme az idei eseménysorozatnak, mellyel Magyarország és Malajzia ünnepli a diplomáciai kapcsolatok felvételének 50. évfordulóját.

A Penang és a tiszteletbeli konzuli kerületek közé tartozó környező három tagállam, Perlis, Perak és Kedah is közkedvelt turista helyek az ország északi, a thaiföldi határhoz közel eső részén. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a tiszteletbeli konzul jelenléte nagyban hozzájárulhat a magyar-malajziai üzleti kapcsolatok erősítéséhez és a magyar kis- és középvállalkozások gyors és hatékonyabb üzleti térnyeréséhez, a régióban történő kapcsolatépítéséhez. Az eddigi érdekvédelmi ügyek alapján a konzuli szolgálat munkáját is nagyban megkönnyítheti a tiszteletbeli konzuli jelenlét a gyors és hatékony intézkedés tekintetében.

Dr. Berzétei Ákos helyettes államtitkár úr malajziai látogatása alkalmával megbeszélést folytatott Dato' Sri Muhammad Shahrul Ikram Yaakob külügyi államtikárral, udvariassági látogatáson fogadta Penang tagállam kormányzója, és  közel száz vendég előtt megnyitotta Georgetown városában a magyar-penangi üzleti fórumot. A tiszteletbeli konzuli hivatalába beiktatott Dato’ Seri Chua Wei Kee köztiszteletben álló, sikeres üzletember, aki több évtizedes, önerőből történt vállalatépítése eredményeként a délkelet-ázsiai térségben, valamint Kína egyes régióban is ismert és elismert cégcsoportot hozott létre. Ennek során kiterjedt üzleti és társadalmi kapcsolatokra tett szert Malajziában és Délkelet-Ázsiában. Fő célkitűzésének tekinti a két ország közötti kapcsolatok élénkítését, elsősorban az üzleti kapcsolatok, a felsőoktatás, turizmus illetve kultúra területein.

(KKM)