Magyarország és a magyar külpolitikai törekvések jobb megismertetése, valamint az együttműködési lehetőségekről folytatott párbeszéd mélyítése volt a célja a 2017. november 6–10. közötti rendezvénysorozatnak, melynek keretében a Visegrádi Csoport és a nyugat-balkáni országok külügyi szakembereit látta vendégül a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A programsorozatot dr. Balogh Csaba közigazgatási államtitkár nyitotta meg, bemutatva a résztvevőknek a Keleti és Déli Nyitás politikájának alapelveit és az elmúlt időszakban elért eredményeket, valamint tájékoztatta a résztvevőket a külgazdasági és külügyi tárca struktúrájáról és a külképviseleti hálózat koordinációjáról.

Kép letöltéseFotó: KKM

Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár a megbeszélések során hangsúlyozta: az egyesített külgazdasági és külügyi tárca keretében egyesített funkciók kézzelfogható eredményeket hoztak.

Kitért továbbá a nyugat-balkáni országokkal folytatott kereskedelmi kapcsolatokra, és összefoglalta a folyamatban lévő fontosabb projekteket.

Kép letöltéseFotó: KKM

A program keretében a minisztérium gazdasági társaságai (Nemzeti Befektetési Ügynökség, Eximbank, Magyar Nemzeti Kereskedőház) és a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. vezető szakemberei bemutatták az intézmények gazdaságfejlesztésben betöltött szerepét és a nyugat-balkáni régióval való együttműködési lehetőségeket.

Kép letöltéseFotó: KKM

A külgazdasági prioritások mellett a vendégek megismerkedhettek kulturális és tudománydiplomáciai irányvonalaival, e két szakterület céljaival, eszközeivel, főbb relációs történéseivel.  A magyar V4 elnökség alatt a KKM és a külképviseletek kiemelt hangsúlyt fektetnek a projektek visegrádi partnerekkel történő közös megvalósítására.

Vizi László, a Kulturális Diplomáciai Főosztály vezetője megemlítette továbbá, hogy a V4, illetve Ausztria részvételével immár másfél évtizede működő Közép-európai Kulturális Platform (PCCE) Közép-Európa kulturális értékeinek bemutatása során a Nyugat-Balkánra fókuszál, eddig két magyar elnökségi periódusban is e régióban volt általunk szervezett nagyszabású közös kulturális projekt, és 2018 második felében szintén ezt tervezzük.

Kép letöltéseFotó: KKM

A Miniszterelnökség által adott munkaebéd során Takács Szabolcs európai uniós ügyekért felelős államtitkár kifejtette: Magyarország álláspontja szerint a nyugat-balkáni országok kiemelkedő szerepet játszanak Európa jövőjében, a párbeszédet fenn kell tartani, a bővítést folytatni kell. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió jövőjének kulcsa a nyugat-balkáni integráció bővítésében, az eddigi értékek és eredmények megőrzésében, a versenyképességben és az állampolgárok véleményére adó demokráciában található, ahol a szerepek és a hatáskörök a szerződésekben foglaltak szerint értetődnek és ahol nincs különbség a tagállamok között, hiszen egymás kölcsönös tisztelete tette lehetővé az Európai Unió létrejöttét.

Kép letöltéseFotó: KKM

A programon Albánia, Koszovó, Macedónia, Montenegró, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Törökország, Szlovákia és Lengyelország képviselői vettek részt. A „Diplomata Napok” idei rendezvénye már az ötödik a sorban: 2015-ben az európai, 2016-ban a latin-amerikai, a kelet-európai és közép-ázsiai, 2017-ben pedig az ázsiai relációhoz tartozó országok diplomatái vehettek részt Budapesten hasonló programon.

(KKM)