Magyar technológiára épülő élelmiszeripari gépsort exportált Mongóliába az Agrometal Klaster Zrt., amelyhez a Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) mintegy 200 millió forint összegű kedvezményes kamatozású vevőhitelt folyósított - jelentette be Szabó László.

Hozzátette: a magyar export sikere, Magyarország sikere, amely annál tartósabb, minél nagyobb a hozzáadott értéke az exportnak, a tejüzemi technológia kivitele pedig kifejezetten tudás alapú kivitel. Amennyiben a kis- és középvállalkozások lehetőségeket látnak külföldön, és már kész projekttel érkeznek, az Eximbank továbbra is előnyös megoldásokkal, biztosítékkal tudja segíteni a kereskedelmet - hangsúlyozta az államtitkár.

Kép letöltéseMagyar technológiára épülő élelmiszeripari gépsort exportált Mongóliába az Agrometal Klaster Zrt. Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

Urbán Zoltán, a Eximbank vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy 12 év alatt hét ügyletben is együttműködtek már az Agrometallal. Elmondta: az utófinanszírozás lényege, hogy az Eximbank az export - okmányokkal igazolt - teljesítése után, az exportőrnek kifizeti az áru vagy szolgáltatás értékét, a hitel adósa pedig a külföldi vevő, illetve annak bankja. Így az exportőr mentesül a külföldi vevő fizetési kockázata alól, és a részteljesítések ellenértékének kifizetésével javul likviditása - tette hozzá.

Kép letöltéseMagyarország sikere annál tartósabb, minél nagyobb a hozzáadott értéke az exportnak Fotó: Árvai Károly/Miniszterelnökség

A sajtótájékoztatón kapott tájékoztatás szerint az első, vevőhitellel finanszírozott exportügylet az Eximbank és a mongol Golomt Bank között egy 2014 nyarán megkötött 5 millió dolláros vevőhitel-megállapodás részeként valósult meg. A hitelkonstrukción keresztül magyar gépek, berendezések, illetve komplett technológiák  kiszállításához, értékesítéséhez nyújtanak 2-5 éves futamidejű, fix kamatozású forrást.

A nyilvános adatbázis alapján az Agrometal Klaster Zrt. nettó árbevétele 241,4 millió forintra csökkent 2014-ben, az egy évvel korábbi 416,5 millió forintról. Mérleg szerinti eredménye a 2013. évi 14,41 millió forint után tavaly 15,67 millió forint volt.

Az MTI kérdésére Kázmér Attila, az Agrometal Klaster Zrt. vezérigazgatója a visszaesést elsősorban az orosz-ukrán konfliktus miatt visszamondott szerződésekkel indokolta. Hozzátette ugyanakkor, hogy a térségből újból vannak megrendeléseik, ezáltal még az idén az árbevétel jelentős növekedésére számít. A mongol ügylettel kapcsolatban pedig úgy nyilatkozott, hogy sikeres beüzemelés után egy éven belül egy hasonló összegű értékesítés várható a piacon.

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

(MTI)