Új gyáregységet alakít ki a Veszprém megyei Ajkán az autóalkatrészeket gyártó francia Le Bélier vállalat, a beruházás értéke nyolcmilliárd forint - hangzott el a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol stratégiai partneri megállapodást írtak alá a francia autóipari beszállító és a magyar kormány képviselői.

Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: a Le Bélier-nek, annak ellenére, hogy maga is közepes cég, mintegy 500 magyar kis- és közepes vállalkozás a beszállítója.

Kiemelte, a francia autóipari beszállító - amely 20 éve van jelen Magyarországon - világszínvonalú, csúcstechnológiát képviselő termékeket gyárt, és ezek több mint 90 százalékát exportálja. Ez a hozzáadott-érték, amely így létrejön, a magyar gazdaságot is erősíti - jegyezte meg.

Kép letöltéseSkobrák Tibor, a francia autóipari beszállító Le Bélier csoport közép-kelet-európai gazdasági igazgatója, Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Philippe Dizier, a Le Bélier csoport vezérigazgatója stratégiai partneri megállapodást írnak alá. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Le Bélier legnagyobb üzeme Magyarországon van, és itt működik a francia vállalat legnagyobb kutatás-fejlesztési bázisa is - tette hozzá a külgazdasági államtitkár. Az új üzemben autóbiztonsági alkatrészeket fognak gyártani, a tervek szerint 2016-tól.

A sajtótájékoztatón elhangzott: több mint 400 francia cég van jelen Magyarországon, és ezek összesen 52 ezer embernek adnak munkát.

A Le Bélier a hatodik francia vállalat, amellyel a magyar kormány megállapodást kötött a stratégiai együttműködésről, és az 54. a kormány stratégiai partnereinek sorában.

A kormány eddig 58 Magyarországon befektető vállalattal kötendő stratégiai partnerségi megállapodás megkötéséről döntött, amelyekből több mint ötvenet már meg is kötöttek.

Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek a száma, majd 2014-ben további 16-tal. Legutóbb, a múlt héten, a magyar kormány és az amerikai informatikai cég, az Oracle vállalat képviselői írtak alá stratégiai megállapodást.

(MTI)