A kormány közzétette a nemzeti konzultáció eredményeit

A kormány saját hivatalos oldalán közzétette a nemzeti konzultáció részletes eredményeit, amelyeket közjegyző is hitelesített.

Az eredmények azt mutatják, hogy a magyarok a legnagyobb arányban a maszkviselést támogatják, ezt 83 százalék jelölte meg. Ezt követi a rendezvények korlátozása (79 százalék) és az országhatárok lezárása (szintén 79 százalék). A távolságtartás elrendelését 78 százalék, a védekezéshez szükséges eszközök kiviteli korlátázását 64 százalék, az időseknek fenntartott védett idősávot pedig 62 százalék támogatja. Az ingyenes parkolást és az oktatási intézmények bezárását egyaránt 61 százalék támogatja. Végül a kijárási korlátozásnak 59 százalék a támogatottsága.

A konzultáció mindezeken túl egyértelmű egyetértési pontokat hozott létre számos kiemelt kérdésben. Így a válaszadók döntő többsége egyetértett például abban, hogy a járványügyi készültséget mindaddig fenn kell tartani az egészségügyben, amíg fennáll a járvány visszatérésének kockázata. Abban a kérdésben is széleskörű egyetértés alakult ki, hogy tovább kell erősítenünk az idősotthonok járványügyi védelmét. Ahogyan azt is támogatja a válaszadók nagy többsége, hogy ösztönözni kell a hazai termékek, hazai szolgáltatások vásárlását, és népszerűsíteni kell a hazai turizmust.

A járvány elleni védekezés során minden esetben szakmai döntések születnek. A konzultáció eredményei ugyanakkor nagyon jó támpontot adnak ahhoz, hogy a magyarok mely intézkedéseket támogatják a leginkább. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki vette a fáradtságot, kitöltötte a kérdőívet és elmondta véleményét. Az, hogy ilyen sokan tették ezt meg, tovább erősíti a járvány elleni összefogást.

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)