Egyre nevesebbek, kelendőbbek a kunsági borrégió borai, egyre több borászat készít kifogástalan minőségű tételeket. Az ország legkiválóbb rozéi kerülnek ki e vidékről, amelyek nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket, így lehetett kunsági bor világelső Cannes-ban is – fogalmazott Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár a XVII. Kunsági Borvidéki Borverseny megnyitóján, Jakabszálláson.

Az évről évre töretlen népszerűségnek örvendő verseny célja, hogy felmérje a borvidék hegyközségi tagjai által termelt borok, borkészítmények, szőlő alapú párlatok gyártástechnológiai színvonalának és minőségének alakulását, a 2014-es, valamint az előző évjáratok borászati eredményeit. A borverseny alkalmával neves szakemberekből álló bíráló bizottságok pontozzák a tételeket. A megmérettetés során megválasztják Bács-Kiskun megye 2015. évi borválogatását, fehér, rozé, vörös és természetes édes bor kategóriában. A professzionális és hobbi borászatok összesen 138 mintával - 74 fehér-, 24 rozé-, 34 vörös-, 4 gyöngyöző borral, 3 ízesített borral, 1 pezsgővel és 1 borpárlattal – versenyeznek.

Az államtitkár méltatta a térség erőfeszítéseit: Jó ivású, harmonikus összetételű könnyed és zamatos borok a térség hírnökei – de nem maradnak le a versenyben a pezsgők, a pálinkák és a párlatok sem. A térség borászati potenciálját mutatják a számok is: a borvidéket 24 hegyközség alkotja, és mintegy 20 ezer hektár területen, 12 ezer regisztrált termelő készít borokat.

A bor nem csak kísérőjelensége, hanem igazi védjegye a magyar gasztronómiának, a kultúrának és a közösségi létnek is, ezért a kormány kiáll a kulturált borfogyasztás ösztönzése, a hazai borok széles körű megismertetése mellett. A borkészítés tradíciója és a szakértelem ötvöződése kiváló befektetés, amely lendületet adhat a kunsági borvidék vállalkozásainak is, a hazai és külföldi piacon egyaránt. Ezt segíti elő az új Vidékfejlesztési Program, amelyben a borászat versenyképességének javítása önálló jogcím lesz, húszmilliárd forintos elkülönített keretösszeggel. Az ágazatnak tehát nem kell versenyre kelnie más élelmiszeripari ágazatokkal. A támogatás irányai a hozzáadott érték növelését, a kapacitásbővítést célozzák. Mint a legtöbb beruházási művelet esetében, a borászati technológia fejlesztésében is előnyt élveznek majd a közös beruházások.

A Kunsági borvidéken is igény mutatkozik az új pályázatokra: egy, európai viszonylatban is versenyképes mustsűrítő üzem létesítését és a kistermelők technológiai beruházásait is nagy mértékben segíthetik az uniós vidékfejlesztési források.

(Miniszterelnökség)