Több mint 200 millió forintos beruházással megújult a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kesznyéten református temploma, a felújításhoz a kormány 184 millió forintot adott.

A templom vasárnapi átadásán az istentisztelet és igehirdetés után Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára azt mondta: a kereszténység az elmúlt két évezredben soha zárkózott be, és nem öncélúan segített, tanított, terjesztette a kultúrát, hanem ezt mindig a társadalomért tette.

Fotó: Vajda János/MTI

Hozzátette: a kesznyéteni templom - amelyben rossz állapota miatt tizenhárom éve nem volt istentisztelet - összefogással újult meg, a hívők adományából, a református egyházkerület hozzájárulásából és a kormány támogatásából, összesen 214 millió forintból.

Az államtitkár méltatta a helybélieknek a református közösségért végzett munkáját.

Soltész Miklós arról is szólt, hogy az elmúlt tíz évben harmadával csökkent a szegénységben élők száma Magyarországon, egyre többen dolgoznak. Az elmúlt évtizedben a kormány az egyházakkal összefogásban háromezer templomot újított fel a Kárpát-medencében, és több mint százharmincat épített - mondta.

Az ünnepen részt vett Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselőjelöltje - aki az október 11-i időközi választáson indul a képviselői mandátumért.

(MTI)